на живо

Почина легендата на "Берое" Петко Петков

Той напусна този свят на 73-годишна възраст

beroe.bg

Легендарният футболист на "Берое" и националния отбор Петко Петков почина на 73 години. Това съобщиха от бившия му клуб, изразявайки своите съболезнования.

Старозагорци пишат, че кончината му е настъпила след кратко боледуване, а поклонението ще бъде на 12 януари от 11:00 ч. в залата на Държавна опера – Стара Загора. Погребението ще се състои от 15:00 ч. в Гробищен парк – Стара Загора.

"Каквото и да напишем за големия Петко Петков ще бъде малко! Истински отдаден на зеления отбор, винаги верен, истински Бероец! Рекордьорът по отбелязани голове за любимия отбор, печелил купи и безброй мачове със зелената фланелка!

Благодарим ти за всичко, което ни даде!

Оставаш завинаги в сърцата ни и винаги ще бъдеш с нас!

Легендите не умират!", пишат от "Берое".

Снимка: beroe.bg

Петко Петков има 260 мача и 144 гола за старозагорци в елитната ни футболна група, както и още 92 мача и 89 гола в "Б" група с фланелката на тима. Той е двукратен голмайстор - през 1974 година, когато отбелязва 20 гола и през 1976 година – с 19 вкарани попадения. През сезон 1974/75 вкарва рекордните 51 гола във второто ниво на българския футбол.

На 13 септември 1972 г. Петков вкарва 5 гола при победата на "Берое" със 7:0 срещу "Аустрия" Виена в мач за Купата на УЕФА. Две седмици по-късно бележи нови два гола в реванша във Виена, който старозагорци печелят с 3:1.

Снимка: beroe.bg

През 1981 г. той облича фланелката на австрийския гранд. С "Аустрия" става шампион на страната същата година и носител на Купата през следващия сезон.

За националния отбор на България Петков има 33 мача, в които е вкарал 5 гола.