на живо

Почина Ники Лауда

Трикратният световен шампион си отиде на 70-годишна възраст

Трикратният световен шампион във Формула 1 Ники Лауда е починал в понеделник вечер на 70-годишна възраст. Скръбната вест бе съобщена от неговото семейство.

"Неговите неповторими постижения като спортист и предприемач са и ще останат незабравими. Неговата неуморима жажда за действия, неговата прямота и кураж остават като модел за подражание и белег за всички нас", казва семейството му в специално обръщение.

Легендарният австрийски пилот е единственият, ставал шампион с двата най-успешни отбора във Формула 1 - "Ферари" и "Макларън". Триумфира със "Скудерията" през 1975 г. и 1977 г., а с "Макларън" през 1984 г.

Снимка: Getty Images

На 1 август 1976 г. - една година след спечелването на своята първа титла, той получава трета степен изгаряния по главата и лицето и се нагълтва с токсичен дим, който уврежда дробовете му при катастрофа на писта "Нюрбургринг".

Лауда е отведен в болницата, където успява да се възстанови като по чудо и се завръща на пистата само 40 дни по-късно, все още с превръзките.

След края на кариерата си като пилот във Формула 1, той става предприемач във въздушния транспорт, а през последните години беше и в ръководството на отбора на "Мерцедес".

Австриецът има 171 старта, 25 победи и 54 подиума. 24 пъти е стартирал от първа позиция и има 24 най-бързи обиколки.

Снимка: Getty Images

През август 2018 г. той претърпя белодробна трансплантация, след като беше в критично състояние и с опасност за живота. Операцията му продължи повече от шест часа.

В началото на годината Лауда бе приет в болница заради вирусно заболяване. Тогава лекарите съобщиха, че няма нищо опасно, а вчера брат му съобщи, че се лекува в частна клиника заради проблеми с бъбреците.