на живо

"Почивам си у дома, всичко е наред" от изчезналата тенисистка създаде още притеснения

Директорът на женската тенис асоциация (WTA) Стив Саймън не вярва, че е получил имейл от Пън Шуай

Getty Images

Изчезнала ли е бившата номер 1 в световната тенис ранглиста на двойки - китайката Пън Шуай? Мистерията около този случай се заплита още повече, след като самият директор на женската тенис асоциация (WTA) Стив Саймън изрази притесненията си. 

Въпреки че от организацията получиха съобщение от Пън Шуай, подписан от нея и с текст, че е добре, Саймън заяви, че притесненията продължават. 

В началото на месеца тенисистката, която е и една от най-големите звезди в Китай, публикува в своя профил в социалната мрежа "Уейбо" съобщение, в което обвини бившия вицепремиер на Китай Чжан Гаоли в изнасилване. След това текстът изчезна, а заедно с него и самата тенисистка. 

Снимка: Getty Images

Преди дни централата на WTA беше получено съобщение от нея, в което се казва: "Във връзка с последните новини, публикувани на сайта на WTA, съдържанието не е потвърдено или проверено от мен и е публикувано без мое съгласие. Новините в това съобщение, включително и обвинението в сексуално нападение, не са верни. Нито съм изчезнала, нито не съм в безопасност. Почивам си у дома и всичко е наред. Благодаря ви отново, че се грижите за мен"

 

 

То беше показано и по Китайската държавна телевизия.

"Съобщението само увеличи притесненията ми за нейната безопасност и местоположение. Трудно ми е да повярвам, че Пън Шуай наистина е написала имейла, който получихме, или вярва на това, което ѝ се приписва", каза Саймън в официална позиция, публикувана на сайта на WTA.

Снимка: Getty Images

Притеснение за състоянието на Шуай изрази и лидерът в световната ранглиста при мъжете и председател на Асоциацията на професионалните тенисисти Новак Джокович.

"Нямам много информация, но чух за това. Честно казано, е шокиращо, че тя е изчезнала. Няма какво толкова да кажа, надявам се да бъде открита и че е добре. Просто е ужасно. Мога да си представя какво чувства семейството ѝ, докато я няма", каза той.

Снимка: Getty Images

Пън Шуай е най-добпрата китайска тенисистка. През 2014 г. тя достигна до лидерската позиция в ранглистата на двойки, след като триумфира на "Ролан Гарос", а година по-рано спечели "Уимбълдън". През 2011 г. тя заемаше 14-та позиция в ранглистата на сингъл.

Опасенията за нейното изчезване се появиха веднага след съобщението за изнасилване.