на живо

Подаръкът на Ганчев за „Лудогорец”, или що е то шлифовалка (ВИДЕО)

Електрическият уред може да се намери за 30 лв. и е идеален за рязане на метални купи

„Ще им пратим (б.р. - на "Лудогорец") един скромен подарък – една шлифовалка. Да поразрежат малко (б.р. - купата) и да пратят и на Станислав Тодоров, и във футболния съюз, защото много хора са действали по този начин".

Тези думи на Гриша Ганчев в отговор на въпрос от bTV се превърнаха в тотален хит. Собственикът на ЦСКА ги произнесе при представянето на автобиографичната книга на Аспарух Никодимов в Музея на спорта във вторник. Посланието му беше съвсем ясно - че "Лудогорец" печели титлите у нас по "втория начин" и с масирана странична помощ.

През последните 24 часа думата "шлифовалка" се превърна в една от най-търсените в интернет. Причината е очевидна - значението й е непознато за повечето футболни фенове.

Всъщност това е електрически уред, който служи за обработка на различни предмети от дърво, пластмаса, метал, полускъпоценни камъни и други материали, подходящи за бижутерийни изделия.

Цената на шлифовалка втора ръка в най-популярните сайтове за търговия е между 30 и 100 лева. Тоест минимум толкова трябва да плати Гриша Ганчев, за да закупи уреда, който обеща на „Лудогорец” по случай очакваната нова шампионска титла.

Оказва се, че шлифовалката наистина би свършила чудесна работа на тима от Разград при евентуално рязане на трофея. Инструментът има широкоспектърно приложение, а работата е лесна и  разнообразна. Характерна за този вид машини е високата честота на въртене, която позволява фина обработка на материалите.

За употребата се ползват и аксесоари, различни по големина и едрина на абразивното зърно шмиргелови камъни с дискова, цилиндрична, конична или сферична форма, както и шайби или цилиндри от абразивна хартия, набор от филцови шайби при полиране на различен тип повърхности.

Машината работи още с четки, свредла, различни по форма фрезери, зенкери и други миниатюрни инструменти. В зависимост от захранването уредите могат да се разделят на електрически (най-широко разпространени), акумулаторни и пневматични шлифовалки - изцяло за професионална употреба.