на живо

Доиграват Лига 1 въпреки прекратяването на сезона?

УЕФА намекна за завършване на сезона във Франция

Лига 1 може да бъде подновена с плейофи преди 2 август, въпреки че сезонът във Франция бе окончателно прекратен, смятат от УЕФА.

На 28 април премиерът на Франция Едуар Филип обяви отмяната на всички спортни събития в страната заради разпространението на пандемията от коронавирус. Това принуди футболните власти да прекратят сезон 2019/20 и да определят класирането в първите две нива на местния футбол на базата на спечелени точки за мач.

Така ПСЖ стана шампион за трета поредна година след аванс от 12 точки на върха, постигнат преди спирането на кампанията в средата на март.

Отборите на "Олимпик" Марсилия и "Рен" спечелиха места в Шампионската лига, съответно завършвайки втори и трети, докато седмият "Олимпик" Лион остана извън Европа за първи път от 1996 г.

Прекратяването на кампанията изпрати "Амиен" и "Тулуза" в Лига 2, а "Лион" се присъедини към тези два отбора със съдебни искове срещу решението на властите.

Президентът на "Лион" Жан-Мишел Ола публично настоя за рестартиране на сезона, а президентът на УЕФА Александър Чеферин обяви, че има възможност това да се случи.

"Искаме да изясним, че е в компетенциите на националните асоциации да определят формата на местните първенства, най-вече съобразно ограниченията и мерките в съответните страни. Както бе споменато от УЕФА преди няколко седмици, френските власти твърде рано решиха да прекратят сезона. Датата 2 август е подходяща за завършване на местните първенства.", каза Чеферин.

Футболисти и експерти разкритикуваха решението за преждевременното прекратяване на Лига 1, като според крилото на ПСЖ Анхел Ди Мария е трябвало да бъде проявено малко повече търпение.

Лига 1 е единственото първенство от топ 5 на Европа, което бе прекратено. Германската Бундеслига рестартира още на 18 май, а по-късно през този месец се очаква да бъдат подновени шампионатите на Англия, Испания и Италия.