на живо

Походът на "кръстоносците" приключи, Швеция е на четвъртфинал (ГАЛЕРИЯ)

Тимът на Яне Андерсон победи с 1:0 Швейцария, чака Колумбия или Англия

Швеция е предпоследният четвъртфиналист на Мондиал 2018. Тимът на Яне Андерсон победи трудно Швейцария с 1:0 и продължава напред в турнира. Единственият гол, с голяма доза късмет, отбеляза Емил Форсберг в 66-ата минута.

Така в следващата фаза "тре кронур" чака победителя от сблъсъка между Колумбия и Англия по-късно тази вечер.

Снимка: Reuters

В началните минути на първата част Швейцария взе инициативата, но не успя да създаде нещо по-интересно пред Олсен. Все пак след четвърт час игра Шакири центрира остро към Дръмич, подаването обаче беше твърде силно и високо за нападателя на "Борусия" Мьонхенгладбах.

"Тре кронур" отговори чак в 28-ата минута, когато Аугустинсон пусна топката в пеналта на "кръстоносците", тя попадна в Берг, който я насочи към долния ляв ъгъл, Зомер обаче спаси блестящо.

Четири минути преди почивката шведите пропуснаха нов прекрасен шанс. Лустиг центрира и намери непокрития Екдал на далечната греда, който стреля високо над вратата.

През втората част мачът продължи да бъде равностоен, но в определени периоди шведите взимаха надмощие. Стигна се до 66-ата минута, когато шут на Форсберг рикошира в Аканжи и топката влетя в мрежата зад Зомер.

Снимка: Reuters

В 80-ата минута Емболо можеше да изравни, след като засече с глава центриране на Шакири от ъглов удар, но първо Форсберг го блокира, а след това Гранквист изби.

Швейцария притисна съперника и постави скандинавската отбрана под напрежение със серия от корнери. Тимът на Яне Андерсон обаче удържа.

В 93-ата минута при една контраатака на "тре кронур" влезлият като резерва Мартин Олсон се измъкна сам срещу вратаря Зомер и бе фаулиран от Ланг. Реферът Скомина изгони защитника на Швейцария и се консултира с VAR дали да даде дузпа. В крайна сметка прецени, че нарушението е извън пеналта и отсъди пряк свободен удар. Тойвонен стреля, Зомер спаси и това бе всичко в този мач.

По този начин Швеция се класира за четвъртфиналната фаза на световно първенство за пръв път от 1994 г. насам.

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

lineups

Тагове:

световно 2018