на живо

Походът на Пиронкова в US Open продължава, следва Серина Уилямс

Българката победи Ализе Корне в инфарктен мач и се класира за четвъртфиналите

Походът на Цветана Пиронкова в US Open продължава! Бившата първа ракета на България победи с 2:1 сета (6:4, 6:7/5/, 6:3) французойката Ализе Корне и се класира за четвъртфиналите на турнира. Там съперничка на Пиронкова ще бъде бившата №1 в света Серина Уилямс (САЩ), която спечели с 2:1 сета (6:3, 6:7 /6/, 6:3) срещу гъркинята Мария Сакари в друг двубой от осминафиналите в Ню Йорк.

С класирането за следващата фаза Пиронкова подобри най-силното си представяне в US Open. През 2012 г. тя отпадна именно в осминафиналите. Тогава отстъпи на бившата водачка в ранглистата - сръбкинята Ана Иванович. Пиронкова е сред Топ 8 в турнир от Големия шлем за четвърти път в кариерата си. За последно го постигна през 2016 г., когато отпадна в четвъртфиналите на "Ролан Гарос".

Тя се е изправяла 4 пъти срещу Серина Уилямс, като всички техни сблъсъци - през 2007, 2011, 2014 и 2015 г., завършиха с успех за американката. По-малката от сестрите Уилямс е рекордьорка по титли в турнири от Големия шлем със своите 23, 6 от които на US Open. 

Откриващата част тази вечер не започна добре за Пиронкова, която допусна пробив още при първото си подаване. Тя обаче успя да се съвземе и да отвърне светкавично на удара. Последва размяна на геймове, преди Цветана да пробие съперничката си в ключов момент - за 5:4, и да затвори сета.

Вторият сет на корт "Луис Армстронг" стартира с пробив за българката. Корне обаче не само го върна, но и излезе напред при 4:2 в своя полза. Последва гейм, в който Пиронкова изоставаше с 15:40, но спечели подаването на съперничката си с четири поредни точки, а след това затвърди пробива, давайки само точка на Корне. Пиронкова пропусна две възможности за пробив в деветия гейм, преди все пак да вземе своето от третия опит.

Впоследствие Пиронкова пропиля мачбол и загуби подаването си, допускайки изравняване при 5:5. Бившата ни първа ракета обаче не остави разочарованието да ѝ повлияе и веднага проби отново Корне. Французойката не се предаде и стигна до тайбрек, който спечели със 7:5.

В решителната трета част Пиронкова допусна пробив в третия гейм, но това не я разколеба. Впоследствие Корне се пропука на два пъти - при 2:1 в своя полза и при 3:4 за Цветана. В крайна сметка Пиронкова сложи точка на спора по категоричен начин - с гейм на 0.