на живо

Повторенията на ВАР ще се виждат от трибуните

Това ще влезе в сила още от полуфиналите за ФА Къп в Англия през уикенда

Повторения от системата ВАР ще бъдат показвани на феновете по време на полуфиналите за ФА Къп на "Уембли", ако се окаже, че съдията първоначално е сбъркал в преценката си, съобщава Би Би Си.

Решението на ВАР ще бъде съобщено на голям екран преди да бъде показан "категоричен видео клип". Това нововъведение е в резултат на сериозните критики, че феновете на стадиона нямат ясна представа какво всъщност се е случило.

Според футболната асоциация на Англия по този начин ще бъде осигурена "яснота" и "прозрачност" за зрителите по трибуните.

"ФА Къп тества видео асистент рефера в Англия, а това е следваща стъпка в неговото развитие", смята Анди Амблър от асоциацията.

Повторения от погрешни отсъждания, установени след намесата на ВАР, бяха показвани на големите екрани по стадионите на световното първенство в Русия през 2018 г.

ВАР се използва в мачовете за ФА Къп през последните два сезона. Системата дебютира на Острова на 8 януари 2018 г. в двубоя от третия кръг между "Брайтън" и "Кристъл Палас".

Видео асистент реферът ще бъде използван и в двата полуфинала този уикенд, както и във финала на турнира на 18 май. В събота "Манчестър Сити" се изправя срещу "Брайтън", а в неделя "Уотфорд" играе с "Уувърхемптън".

Миналия месец футболистите на "Суонси" се оплакаха от липсата на ВАР при загубата на 1/4-финалите от "гражданите". Тогава футболистите на Пеп Гуардиона изравниха със спорна дузпа, а победният им гол бе от засада. Системата не бе използвана, въпреки че "Либърти Стейдиъм" разполагаше с нужното оборудване, тъй като до момента се прилага само на съоръженията, в които се играят мачове от Премиър лийг.

От следващия сезон ВАР ще помага на съдиите и във Висшата лига.