на живо

Полицай ще свири финала за Купата на краля

Гледайте "Барселона" - "Атлетик" Билбао в събота от 22:00 ч. по bTV Action

 

Кралската футболна федерация на Испания определи много интересно име за главен съдия на финала за Купата на краля между "Барселона" и "Атлетик" Билбао. Това е 38-годишният Хуан Мартинес Мунуера. Любопитното е, че освен футболен съдия, роденият в Бенидорм (провинция Аликанте) Мунуера работи и като полицай.

Още като дете мечтата на Хуан е да помага на другите и затова се насочва към тази отговорна професия. На 19 години той взима всички необходими изпити и става служител на реда в родния си град. Кариерата на елитен арбитър прави изпълнението на задълженията като полицай по-трудно, но Хуан Мунуера винаги се е отнасял отговорно и към двете си професии.

Не по-малко отговорен за него ще бъде и финалът за Купата на краля в събота. Той противопоставя двата най-успешни отбора в този турнир – "Барселона" с 30 трофея и "Атлетик" Билбао с 23 триумфа.

След загубата във финала от "Реал Сосиедад" с 0:1, който се игра преди 2 седмици заради пандемията от COVID-19, сега "лъвовете" излизат за поправителен срещу "Барселона", който пък ще търси първи трофей под ръководството на Роналд Куман.

Мунуера ще ръководи финал за Купата на краля за първи път. Интересното е, че неговият брат Мигел също се изявява като съдия, само че е асистент-арбитър. С това обаче съдиите в семейството не свършват - техният баща Хуан също е свирил мачове в миналото и това със сигурност е оказало влияние върху избора на синовете му.

Съдията-полицай споделя, че започнал да се интересува от тази професия, когато е бил на 11 години, защото много харесвал футбола, но не бил добър футболист.

Най-значимият мач, който е ръководил Хуан Мартинес Мунуера от дебюта си през 2013 г. до днес, е мегасблъсъкът между "Барселона" и "Реал" Мадрид на 24 октомври 2020 г. Двубоят завършва с победа за Кралския клуб с 3:1, а реферът става главно действащо лице след като се консултира с ВАР и отсъжда дузпа за "лос меренгес" за спорно нарушение на Клеман Лангле срещу Серхио Рамос.

Освен на Ел Класико, Мунуера е бил главен съдия и на повече от 150 двубоя в испанското първенство, Купата на краля и Суперкупата на Испания. Той е свирил и редица международни мачове както на клубно, така и на национално ниво.

Асистенти на Мунуера на финала в събота ще бъдат Диего Барберо Севия и Раул Кабаньеро Мартинес. Четвърти съдия ще е Гийермо Куадра Фернандес, а за системата ВАР ще отговарят Хосе Луис Гонсалес Гонсалес и Игнасио Иглесиас Виянуева. 

Финалът за Купата на краля ще се играе на "Естадио де Ла Картуха" в Севиля и може да го гледате на живо в ефира на bTV Action тази събота, 17 април от 22:00 часа.