на живо

Поличба: "Реал" вдига трофея, ако отстрани "Байерн"

Три сблъсъка - три триумфа на Кралския клуб

"Реал" Мадрид изглежда близо до елиминиране на "Байерн" след победата си с 2:1 в първия мач на "Алианц Арена". Историческата справка показва твърде любопитна тенденция. Всеки път, когато Кралския клуб отстрани гранда от Мюнхен на четвъртфинал или полуфинал в турнира, след това успява да вдигне трофея.

И трите случая, когато "Реал" се изправя срещу "Байерн" на някоя от тези две фази, завършват съответно с осмата, деветата и десетата титла от Шампионската лига.

През сезон 1999/00 тимът на Висенте Дел Боске отстъпва два пъти в груповата фаза (2:4 и 1:4), преди да получи шанс за реванш в топ 4. "Реал" печели първия двубой с 2:0 и макар че в реванша отстъпва с 1:2, пътува за финала в Париж срещу "Валенсия" и си осигурява трофея.

Скоро след това - през 2001/02, футболистите на Дел Боске изхвърлят "Байерн" на четвъртфиналите. И магията отново проработва - 1:2 в Мюнхен и 2:0 в Мадрид изстрелва "Реал" до битката за купата с "Байер" Леверкузен и знаменития гол на Зиденид Зидан.

Белия балет чака до сезон 2013/14 за поредния епизод от съперничеството с "Байерн", този път на полуфинал. Карим Бензема осигурява успеха с 1:0 в първия двубой, а реваншът на "Алианц Арена" е шокиращ - разгром с 4:0 с по две попадения на Кристиано Роналдо и Серхио Рамос. Месец по-късно Decima (десетата) вече бе в клубната витрина.

Ако поличбата се сбъдне отново, постижението ще бъде историческо - "Реал" ще стане първият клуб, успял да защити трофея в Шампионската лига. Разбира се, преди това обаче трябва да се справи с "Байерн"...

Реваншът ще бъде предаван пряко по bTV Action от 21 ч.