на живо

Полуфинални емоции с марка "Хърватия" (ВИДЕО)

"Ватрените" се наслаждават на най-големия успех във футболната си история

Еуфория в Хърватия и на Западните Балкани. Отборът се класира за първи път в историята си на финал на Световното първенство по футбол. "Ватрените" се наслаждават на най-големия успех във футболната си история.

"Ние сме кралете на футбола! Ако Господ е рекъл, ще бъдем и световни шампиони" - гърмят хърватските медии.

"Капитан, Маестро, Гений" - пише местната преса по адрес на великолепния Лука Модрич.

Историческата победа над Англия с 2:1 дойде след голове на Иван Перишич и Марио Манджукич, а лудостта по площадите в Загреб бе безгранична.

Полуфиналната битка в Москва снощи пък беше в ръцете на един от топ съдиите във футболния свят. Турският рефер Джунейт Чакър има повече от 140 мача зад гърба си. Известен с безкомпромисния си нрав той е вдигнал 581 жълти картона и 37 червени. На това първенство Чакър отказа да се съобрази със системата за видео повторения и не отсъди втора дузпа за Нигерия в мача срещу Аржентина от груповата фаза.

Футболните страсти заразиха и политиците. Срещата Хърватия - Англия бе следена и от световните лидери по време на срещата на върха в централата на НАТО.

Британският премиер Тереза Мей, заобиколена от германския кнацлер Меркел, турският президент Ердоган и албанския премиер Еди Рама с интерес наблюдават последната минута от футболната среща. Видето публикува албанският премиер на личната си страница.

Новият британски външен министър Джереми Хънт също постна снимка в "Twitter", на която гледа срещата с колегите си от Хърватия и Черна гора. Той написа: Агония!

Бившият му колега Борис Джонсън написа друг коментар: "Толкова съм горд с отбора. Накараха страни ни да се гордее."

В началото на втория ден от срещата на НАТО хърватският президент Колинда Грабар бе посрещната с въпроси за снощната победа.

Британският посланик в Загреб пък днес се появи на работно си място в екип на хърватския отбор и така спази обещание, дадено пред Би Би Си. В национални екипи хърватските министри проведоха заседание на кабинета.

Снимка: Reuters

Професионалист до самия край! Това е фоторепортерът на "Франс Прес" Юри Кортес. Мексиканецът падна жертва на бурната радост на хърватите след решителния гол на Манджукич. Повален на земята той продължи да снима и направи някои от най-добрите кадри на вечерта.

В спор за световната титла Хърватия излиза срещу Франция. Според букмейкърите "петлите" са големият фаворит за трофея. Французите са на финал на Мондиал за трети път в историята.

Битката за световната корона е в неделя от 18 часа на стадион "Лужники" в Москва. Ден по-рано Англия и Белгия ще играят в мач за третото място.

finalgame

Тагове:

световно 2018