на живо

Порасналият Десподов: За успехите, провалите, живота в чужбина и любовта към България

Едно момче, което не мечтае на дребно и преследва целите без страх

Порасналият Десподов: За успехите, провалите, живота в чужбина и любовта към България

Той е от играчите, които лесно печелят и любовта на феновете, и омразата на съперника. От интересните футболисти, за които непрекъснато се пише. От момчетата, които не мечтаят на дребно и преследват целите без страх. Срещаме ви с порасналия Кирил Десподов - осъзнал грешките на неопитността и отдаден само на едно – детската мечта да играе футбол на световната сцена.

Кирил Десподов е единственият български футболист с реален шанс да играе в едно от петте топ първенства в света – италианската Серия "А". Собственост на "Каляри", той бе отдаден под наем на австрийския "Щурм" Грац. След сезон, изпълнен с върхове и спадове, Десподов продължава да мечтае.

"Много хора казват, че трябва да мислим мач за мач. Аз също съм го казвал, но разбрах, че не е само мач за мач... аз отидох с цел в Австрия. Целта ми беше да покажа, че трябва да играя в по-голямо пъвенство, заслужавам да ми се даде шанс. Мисля, че постигнах добри резултати, вкарах най-много голове в отбора, най-много асистенции, а не съм нападател, крило съм.", започна разказа си родният национал.

До декември вкарва 9 гола, прави 8 асистенции, става голмайстор на тима и се превръща в любимеца на феновете, за да погледне уверено напред към "Каляри".

"Хора от Каляри дойдоха декември месец, преди да завърши полусезонът и бяха много доволни от мен. Те бяха една седмица с мен, гледаха тренировките, гледаха два мача. Разговаряха с мен, и с "Щурм".

23-годишният Десподов се завръща в Италия, тъй като има още три години от договора си с тима от Сардиния. Готов е да се бори за мястото си в отбора, защото вярва, че заслужава да играе в Серия "А".

"Не може да сравняваме Серия "А" с България. Там тренират наистина много, тренировките са много динамични, няма ситуации от сорта като "Дай да пием вода сега след това упражнение". Те влизат от упражнение в упражнение директно. Ако тренировката трябва да бъде един час, тя е един час. Не се губи време".

Десподов разкрива, че след преминаването си от ЦСКА в "Каляри" е изпитвал постоянна мускулна треска и всичко го боляло, вследствие на новата динамика и начин на трениране. Но пък самата обстановка в Италия те предразполага за добро настроение и те кара да се чувстваш "голям футболист".

"Всички са професионалисти, и самото държание им е по-различно, няма го това да те гледат накриво. В Италия всички са много усмихнати, идват на тренировка, пуска се музика веднага, всички са с настроение. Самата обстановка те предразполага да се чувстваш голям футболист", категоричен е той.

"В Австрия мога да ти кажа какво оцених. Оцених спокойствието. Негативният финал, който направихме - един път не ми се случи да дойде някой и да ми каже нещо за мачове, както ако бях в България и това нещо се случваше в България - всеки мач да те бият, толкова много загуби - тук сигурно нямаше да можем да излезнем."

"Аз не се оплаквам, но тук повечето хора не се съобразяват. В Италия... там са луди за футбол. Излизаш да вечеряш и 20 човека са те спрели, дори и да не си играещ футболист, да не си титуляр, всички знаят футболистите."

Десподов смята, че заминаването му за Италия има позитивен ефект върху живота му и личността му, защото вече е станал по-голям професионалист и се стреми да прави нещата перфектно. 

"Промених си изцяло мисленето, когато заминах в чужбина. Аз вече съм не само професионалист на терена, а и извън терена. Обръщам внимание на всяко едно нещо, на социални мрежи, на абсолютно всичко, защото мисля, че това е толкова важно, колкото е важно и на терена."

След тежкия сезон Десподов се е отдал на заслужена почивка. Избира да я прекара в родината: "Можеше да съм навсякъде, но аз си обичам България и защо да пътувам извън България, като в момента знаеш каква е обстановката и като цяло с коронавируса, не е много окей да се пътува, но не е само това причината. Единствената причина е, че аз обичам България и това е."

"Тук ми е супер, родното си е хубаво, на сърце ми е България. Даже много пъти съм казвал на брат ми, че искам да живея след футбола в България, това си го мисля." 

"Той все ми казва: "Изчакай, не се знае как ще те завърти животът", но аз си клоня към България."

Наскоро крилото публикува едно много мотивиращо видео в социалните мрежи и призова хората да следват мечтите си - "да бъдат лъвове".

Снимка: Lap.bg

"Исках да кажа, че съм готов за нови предизвикателства и че човек трябва да мечтае. То пише във видеото - продължавай да мечтаеш, следвай целите си, всички ние трябва да следваме целите си до последно. Както лъва, да не се отказваме."

"Видеото е снимано изцяло в България, аз много държах на това да се снима в България, защото родината ни е красива. Видеото е направено от изцяло български екип", разкрива футболистът.

Преди сезон, по всяка вероятност отново изпълнен с върхове и спадове, Десподов продължава да мечтае за европейската сцена, за световния футбол и за възможността да прославя страната ни извън нейните предели. И по всяка вероятност ще успее, защото вече има още по-сериозен стимул да се докаже. Ще играе в името на най-верния си фен - своя дядо Димитър, когото загуби скоро.

"Той следеше до последно... той може би се радваше най-много на моите успехи. Дано продължавам да го радвам отгоре."