на живо

Пореден абсурд: Върнаха мача ЦСКА 1948 - ЦСКА

Спортно-техническата комисия промени решението си, въпреки че вече присъди служебна победа на тима от "Българска армия"

Lap.bg

Сезонът в Първа лига става все по-абсурден. Няколко дни, след като Спортно-техническата комисия към БФС реши да присъди служебна победа за ЦСКА, тъй като ЦСКА 1948 не се яви за мача, днес на сайта на футболната централа обявиха, че двубой все пак ще има заради "новопостъпило становище от Медицинската комисия към БФС".

Мачът трябваше да бъде на 7 май, но в редиците на новака имаше голям брой заразени с коронавирус, а тогава БФС не пренасрочи двубоя.

В крайна сметка двата тима ще се срещнат на 22 май. Това означава, че ще настъпят нови промени в календара на първенството, което и без това е пренаситено от мачове през няколко дни. 

Снимка: Lap.bg

"На свое заседание днес Спортно-техническата комисия на БФС разгледа внесена от ФК ЦСКА 1948 молба с представени нови обстоятелства по отношение на широко дискутирания двубой на клуба срещу ПФК ЦСКА, както и новопостъпило становище от Медицинската комисия на БФС относно карантината на заболелите от COVID-19 футболисти на ФК ЦСКА 1948. 

След потвърждение от УЕФА за възможността спортно-състезателната година в България да бъде завършена до 01.06.2021 г. и с оглед запазването на феърплея и равнопоставеността между клубовете при формиране на крайното класиране в Първа лига, СТК преразгледа и отмени взетите на 05.05., 07.05. и 10.05.2021 г. решения по отношение на срещата между ФК ЦСКА 1948 София и ПФК ЦСКА, и постанови мачът да се изиграе на 22.05.2021 г., събота, от 19:00 часа.

Насрочването на отложения мач налага изместването на 31-ия кръг (5-ти в първата шестица) за 26 май, сряда, а баражите за финализиране на сезона ще се проведат съответно на 28 май (бараж за участие в Първа лига през следващия сезон) и на 30 май (бараж за участие в европейските клубни турнири).

Снимка: Lap.bg

Отложената среща между ПФК "Локомотив" Пловдив и ФК ЦСКА 1948 ще се състои на 19 май, сряда, от 17:00 часа.

Макар да е наясно, че продължаващата пандемична ситуация ражда множество спорни казуси, Спортно-техническата комисия при БФС вярва, че настоящето решение е обосновано и справедливо предвид обстоятелствата и защитава по най-безпристрастен начин интересите на всички футболни клубове в Първа лига.", гласи съобщението на сайта на футболния съюз.

Новакът в елита поиска отлагане на въпросната среща, тъй като имаше над 10 заразени с коронавирус футболисти в редиците си. От БФС категорично отказаха за уважат молбата на клуба и да отложат втори мач, тъй като преди това преместиха ЦСКА 1948 - "Локомотив" Пловдив.

Снимка: Lap.bg

Ръководството на ЦСКА 1948 определи като "погазване на феърплея и равнопоставеността между отборите" решението на БФС да присъди служебна загуба на тима за несъстоялия се мач с ЦСКА. 

С присъдената служебна победа тимът на Любослав Пенев изпревари "Локомотив" Пловдив на второто място в класирането с точно 3 точки, но имаше и мач повече. След новото решение на СТК обаче тези точки ще бъдат извадени от състава на "армейците" и те ще се изравнят с "черно-белите". Двата тима излизат в директен спор за сребърните медали в Първа лига в събота (15 май).