на живо

"Порто" също заяви, че няма да играе в Суперлигата

Президентът на клуба заяви, че португалският тим няма да има нищо общо с турнир, който не е позволен от УЕФА и Европейския съюз

29-кратният футболен шампион на Португалия - "Порто", няма да участва в новия турнир Суперлига. Това обяви президентът на клуба Хорхе Нуно Пинто да Коста. 

12 клуба от Англия, Италия и Испания заявиха, че основават нов формат, в който те да са сред постоянните участници. В тази група има още 3 вакантни места, а други 5 отбора ще се класират всяка година за надпреварата. 

Явно "Порто" няма да е сред тях, а президентът на "драконите" дори обяви турнира за незаконен на официалния сайт на тима.

"Да, влязохме в неофициален контакт с някои от клубовете, но не обърнахме внимание на предложението по две причини. Първо Европейският съюз не позволява такъв тип турнири, като например Националната баскетболна лига (НБА). Тъй като и Португалската футболна федерация е против това, като член на УЕФА, ние няма как да участваме в нещо, което е против правилата на Европейския съюз и УЕФА. Ако продължат с този проект, нещо в което много се съмнявам, това няма да спре УЕФА. Трябва да е ясно, че само турнирите, организирани от УЕФА, са официални. Дори не сме го обмисляли. Ние сме част от Шампионската лига и се надявам да е така и през следващите години", заяви Хорхе Нуно Пинто да Коста. 

Така "Порто" се присъединява към "Байерн" Мюнхен, "Борусия" Дортмунд и "Пари Сен Жермен", които официално заявиха, че няма да участват в Суперлигата. 

Очаква се от УЕФА да обявят санкции за отборите-основатели на новия турнир. Освен парични глоби, не са изключени и административни наказания, като изваждане от първенството и забрана за футболистите в съответните тимове да участват в национални отбори.