на живо

Португалия разплака Хърватия в 117-ата минута и е на четвъртфинал

Португалия - Хърватия 1:0 в най-скучния мач на Евро 2016 до момента

Getty Images

Португалия победи Хърватия с 1:0 след продължения в мач от осминафиналната фаза на Евро 2016. Двата тима изиграха най-скучния двубой в турнира досега.

На ст. „Болар Делелис“ в Ланс нищо съществено не се случи до 25‘ минута, когато Португалия можеше да поведе.

Рафаел Герейро центрира от пряк свободен удар и намери Пепе, който засече с глава, но топката премина над целта. Това бе първият по-опасен момент пред една от двете врати.

Снимка: Getty Images

До края на първата част по-активни бяха хърватите. „Ватрените“ обаче така и не успяваха да стигнат до чисто голово положение.

На почивката двата тима се оттеглиха при резултат 0:0, без точен удар. До този момент това се бе случвало само веднъж на Евро 2016 – в мача Германия – Полша, завършил с нулево равенство.

Второто полувреме започна също толкова „обещаващо“, както и първото. Селекционерът на Португалия Фернандо Сантош все пак опита да раздвижи играта, правейки смяна. В игра влезе новото попълнение на Байерн (Мюнхен) Ренато Санчес, а на скамейката седна Андре Гомеш.

Снимка: Getty Images

Промяната обаче нямаше желания ефект. „Мореплавателите“ продължиха да действат мудно и безидейно в офанзивен план, но компенсираха с по-стабилна игра в защита.

В основата на тази рязка промяна в отбрана на иберийците беше дуото на английския Саутхемптън – Жозе Фонте и Седрик Соареш. Двамата започнаха срещата като титуляри на мястото на Рикардо Карвальо и Виейриня и се справяха отлично със задълженията си.

Снимка: Getty Images

В 61‘ минута хърватите стигнаха до най-доброто си голово положение. Стринич центрира от пряк свободен удар към Вида, който стреля с глава, но топката мина встрани от далечната греда.

Две минути по-късно напрежение имаше и пред вратата на „ватрените“. Нани получи извеждащо подаване в наказателното поле, но засече с рамо топката и не успя да се възползва. Португалците претендираха, че Нани е бил фаулиран от Стринич, който в опита си да изчисти го изрита лошо.

Реферите обаче решиха да не отсъждат дузпа в тази ситуация.

Снимка: Getty Images

В 75‘ минута Хърватия получи правото да изпълни пряк свободен удар на удобна позиция, а зад топката застана Ракитич. Звездата на испанския Барселона центрира по земя, но португалската отбрана успя да изчисти.

До края на редовното време двата тима не можаха да си отбележат гол и двубоят навлезе в продължения. Те не предложиха нищо интересно до 113‘ минута, когато пред „ватрените“ се откри златен шанс да открият резултата. Вида бе оставен сам и засече с глава центриране от корнер, но топката профуча над напречната греда. Три минути по-късно изстрел на Перишич пък срещна гредата.

При последвалата контраатака Португалия поведе след гол на Куарешма. Роналдо стреля отляво, Субашич спаси с крак, а Куарешма добави с глава от няколко метра - 1:0.

Снимка: Getty Images

В самия край на срещата Хърватия можеше да изравни. Вида отправи удар от въздуха, топката обаче премина на сантиметри от левия страничен стълб.

Така Португалия стана третият четвъртфиналист на Евро 2016. Днес място в Топ 8 си осигуриха отборите на Уелс и Полша. Именно „Дружина Полска“ е следващият съперник на „мореплавателите“.

Стартовите състави на Португалия и Хърватия

от ляво надясно / от горе надолу: Нани, Пепе, Гомеш, Фонте, Руи Патрисио, Кристиано Роналдо, Силва, Герейро, Жоао Марио, Седрик, У. Карвальо (Photo: GettyImages)

от ляво надясно / от горе надолу: Ракитич, Манджукич, Чорлука, Субашич, Перишич, Сърна, Вида, Брозович, Бадел, Стринич, Модрич (Photo:GettyImages)