на живо

Последният капитан на Хасково в "А" група отглежда пчели и играе за удоволствие във "В" група

Интересната история на Недялко Хубенов

Последният капитан, който вкара Хасково в А група - Недялко Хубенов, не може да се примири със съдбата на футбола в града. Местният клуб, който след 22 години чакане се върна в елита, сега не съществува, обявил фалит след изпадането си.

За Хубенов болката е още по-голяма, защото през 2011-а година той се връща в родния си град и заиграва в А окръжна група.

След това тимът пътува нагоре- Югоизточна В група, Б група и промоция в елита. Там обаче реалността се оказва твърде сурова и въпреки победата с 1:0 над Лудогорец на старта, още на полусезона е ясно, че тимът трудно ще се спаси.

Следват смени на треньорите, привличане на нови играчи без кой знае какви качества и освобождаване на местните играчи, един от които е и капитанът, извел "червено-белите" за 4 години от А окръжна до А група.

Всъщност той е и последния хасковлия, който е ставал шампион на България, вдигайки титлата с Локомотив Пловдив през 2004-а година.

"Още когато влязохме, бях наясно, че не сме готови за А група. След това пък започнаха странни управленски решения и също прогнозирах, че отборът не само ще изпадне, но и ще бъде фалиран. Външните хора ще си тръгнат, а ние местните ще бъдем изправени пред задачата отново да създаваме клуб от нулата, коментира Недялко Хубенов.

След този пълен със странности сезон, той решава, че на 35 години е време да помисли и за семейството си и времето извън терена. Сега десният халф се е впуснал в агробизнеса. Запалва се по пчелите и бързо създава пчелни семейства, прави нови кошери над Хасковските минерални бани.

"От една страна е бизнес, като продаваш мед и пчелни продукти, но от друга- едно невероятно удоволствие да гледаш как пчеличките не спират да се трудят каквото и да става. Упоритостта им може да те научи на много, разказва футболистът.

Той обаче не спира съвсем с топката и в момента играе за отбора на Димитровград в Югоизточната В група, където се е събрал с доста от хората, с които заедно влязоха в елита с Хасково- Даниел Добриков, Цветомир Матев, Юлий Шекеров. Димитровградчани са 3-и след есенния дял в трета лига с 35 точки, на 1 от 2-ия Загорец (Нова Загора).

"Странно е, че сме трети, защото повечето от нас си имат работа, бизнес, ангажименти и играем предимно за удоволствие и заради любовта към футбола. Тренираме максимум по три пъти заедно през седмицата, добавя Недялко.

Но разбира се, болката му е отсъствието на Хасково в сериозния футбол: "Имахме няколко неформални разговора и срещи, няма да оставим така нещата. Не подхожда на Хасково да няма отбор дори във В група. Вероятно от следващия сезон ще се захванем сериозно".