на живо

Последно: Блатер не иска да е президент на ФИФА

Швейцарецът аяви, че ще напусне поста си, дори ако бъде помолен да остане

БГНЕС

Все още действащият президент на ФИФА Сеп Блатер обяви, че ще напусне своя пост дори ако на Конгреса на централата бъде помолен да остане.

На Конгреса на 29 май Блатер беше преизбран за четвърти пореден път и така започна своя пети мандат начело на организацията. Четири дни по-късно обаче обяви, че подава оставка заради скандала с корупция във ФИФА. На 25 юни пък се появиха слухове, че по време на събитие в музея на ФИФА, швейцърецът е споделил намерения до продължи работата си.

С ново изказване днес Блатер сякаш окончателно сложи край на спекулациите с бъдещото си. „Няма да остана на своя пост след изборите. Дори ако на Конгреса ме помолят да остана, аз ще си тръгна”, каза той в интервю за изданието „Велтвохе”.

Блатер добави, че континенталните конфедерации, а не ФИФА, са виновни за скандала с корупцията. „ФИФА не е направила нищо нередно и не може да бъде държана отговорна за действията на частни лица от континенталните федерации”.

На въпрос защо не е направил повече, за да предотврати всякакви закононарушения в централата, Блатер даде саркастичен отговор: „Аз не само виждам всичко, аз съм отговорен за всичко. Дори за автогола на Англия на световното първенство по футбол за жени наскоро! Вероятно съм отговорен и за промените в климата?”

Поредното заседание на Изпълкома на ФИФА ще се състои на 20 юли в Цюрих.

Тагове:

сеп блатер