на живо

Последно сбогом с Краси Безински (ВИДЕО)

Простихме се с легендата на ЦСКА

Стотици близки, приятели, фенове и легенди на ЦСКА си взеха последно сбогом с непрежалимия Красимир Безински. Един от най-обичаните футболисти, обличали някога червената фланелка, ни напусна на 57-годишна възраст, след като изгуби битката с рака.

На поклонението в църквата "Света София" венци бяха поднесени от собствениците и ръководството на ПФК ЦСКА и от фен клуб "Сектор Г".

Присъстваха още треньорът на баскетболния "Левски Лукойл" Константин Папазов, футболният мениджър Лъчезар Танев, доскорошният спортен директор на шампиона "Лудогорец" Методи Томанов, бивши играчи на ЦСКА като Христо Маринчев, Стоян Йорданов, Спас Джевизов, Георги Велинов, Петър Витанов, Недялко Младенов, Георги Илиев, Сашо Борисов, Емил Димитров, Милен Радуканов, Галин Иванов, Владимир Манчев, Христо Янев, Христо Марашлиев и други.

Безински е роден в Благоевград и е юноша на местния "Пирин". С червения екип обаче постига най-големите успехи в кариерата си и се превръща в един от двамата футболисти на ЦСКА, играли на два полуфинала от европейските клубни турнири - за Купата на европейските шампиони (1982 г. срещу "Байерн" Мюнхен) и за Купата на носителите на национални купи (1989 г. срещу "Барселона). С подобно постижение може да се похвали само Георги Димитров-Джеки.

Безински е петкратен шампион на България с ЦСКА (1982, 1983, 1987, 1989 и 1992 г.) и носител на шест Купи на страната (1983, 1985, 1987, 1988, 1989 и 1993 г.).

За "червените" той има 245 мача в елита, в които отбелязва 12 гола. В евротурнирите пък активът му е 31 мача и 1 гол.

Освен за ЦСКА и "Пирин", той играе още за португалския "Портимоненсе" и израелските "Ирони" Ашдод и "Апоел".

За националния отбор на България има 25 мача и 2 гола.

През 2005 г. става помощник-треньор на "лъвовете" в щаба на Христо Стоичков. През 2018 г. пък се завърна на "Българска армия" като помощник на тогавашния треньор на "червените" - Стамен Белчев.

В последните години легендата на ЦСКА се бореше с рак на дебелото черво.

Двубоят между ЦСКА и Ботев Пловдив на "Армията" днес ще започне с едноминутно мълчание в памет на големия футболист и човек Красимир Безински.

Тагове:

@