на живо

Посолството на Азербайджан с разяснения по случая "Мхитарян"

Домакините на финала на Лига Европа с пояснения след мача между "Арсенал" и "Челси"

Getty Images

Посланикът на Азербайджан в България - Наргиз Гурбанова, изпрати до bTV писмо с пояснения във връзка с две статии за финала на Лига Европа. В столицата Баку на 29 май един срещу друг се изправиха "Арсенал" и "Челси", а в състава на "топчиите", които загубиха, не беше арменецът Хенрих Мхитарян.

Ето и цялата позиция на посланика на Азербайджан:

"Финалът е впечатляващо събитие, което обединява футболните фенове по света и получи голям и шумен отзвук в българските и световните медии.

Притеснена съм, че попаднах на статиите "Защо Мхитарян не може да влезе в Азербайджан" и "Дерби на Лондон на арената в Баку и с европейски залог" от 29 май 2019 г., в които има важни фактологически пропуски и погрешни тълкувания на ситуацията около финала на Лига Европа, на който домакин беше моята столица. В отговор на твърденията, изразени в статиите, и за ваше улеснение, бих желала да ви представя основни точки от позицията на Азербайджан:

1. Като домакин на финала в Шампионската лига, Азербайджан осигурява сигурността на всички играчи, в това число и на полузащитника на "Арсенал" Херних Мхитарян и феновете. УЕФА от своя страна многократно заяви, че е получила уверение за безопасността на Мхитарян в Азербайджан от "най-високо държавно ниво" и "като резултат от тези уверения, беше разработен план за сигурност и предоставен на клуба". От УЕФА потвърдиха, че "на поисканите уверения от УЕФА и "Арсенал", Футболната асоциация на Азербайджан е потвърдила, че няма да има проблеми за въпросния играч (Мхитарян) да влезе и пребивава в Азербайджан и всички необходими мерки за неговата сигурност ще бъдат взети". Президентът на УЕФА Александер Чеферин в интервю за германския вестник "Шпигел" на 27 май още веднъж подчерта, че "Азербайджан е подсигурила сигурността чрез план, но в крайна сметка е било решение на играча да не пътува". На Мхитарян му беше предложено публично да се свърже с посолството на Азербайджан във Великобритания и да изложи опасенията си, но той не пожела. Така че авторът на една от двете споменати по-горе статии, публикувани 2 дни след интервюто на президента на УЕФА, може би не е запознат с позициите на УЕФА и "Арсенал" по казуса.

Вярваме, че няма смисъл да се поставят под въпрос сериозните мерки за сигурност, осигурени от Азербайджан. Мхитарян нямаше да е първият арменски спортист, който посещава Баку. През последното десетилетие множество арменски спортисти са участвали в събития в Азербайджан. Припомняме, че знамето на Армения беше издигнато по време на церемонията по откриване на Първите европейски игри в Баку през 2015 г., на същия стадион, на който Мхитарян трябваше да играе. По време на тези Игри арменският борец Геворг Манукян представяше Украйна и получи сребърен медал от президента на Азербайджан Илхам Алиев. Всъщност, точно преди финала на Лига Европа, руските гимнастици с арменски корени Гарсеван и Дукник Джаназян участваха на европейското първенство в Баку от 24 до 26 май 2019. И двамата потвърдиха, че не са усетили никакви проблеми със сигурността.

2. Както беше потвърдено в деня на финала на Лига Европа от азербайджански представители, в това число министъра на младежта и спорта, директора на отдела за външни работи при администрацията на президента на Азербайджан, говорителя на Министерството на външните работи и други, Азербайджан поставя спорта и в частност футбола над политиката. Азербайджан винаги се е старала да разпространява футболните ценности в Европа и да отделя политическите елементи от футбола.

На този фон, в деня на финала в Лига Европа министър-председателят на Армения Никол Пашинян проведе телефонен разговор с Мхитарян, обвинявайки Азербайджан в "расистки подход", изразявайки възхищението и подкрепата си към него. Твърденията на премиера на Армения звучат по-абсурдно, предвид факта, че Армения е единствената моноетническа държава в Кавказ и това, че истинската причина зад отказа на Мхитарян да пътува до Азербайджан не са притеснения за сигурността, а по-скоро неприкрит натиск към него от правителството и политическата класа на Армения и на арменската диаспора. Това може да бъде проследено и до съобщението на арменския министър на външните работи преди финала. Участието в неоснователни интриги на арменските националисти попречи на Мхитарян да бъде част от основното спортно събитие на годината.

3. Също така областта Нагорни Карабах не се намира между границите на Азербайджан и Армения, а е в територията на Република Азербайджан. Може би знаете, че конфликтът между Армения и Азербайджан е в резултат от неоснователни териториални претенции от Армения. Той започва през февруари 1988, когато арменските управници и агресивни националисти подеха анти-азербайджанска кампания в областта Нагорни Карабах в Азербайджан и Армения. Имаше значително азербайджанско население в областта Нагорни Карабах. Използвайки сила срещу азербайджанска територия, Армения отприщи война и окупира почти 1/5 от територията на страната ми (Нагорни Карабах и още 7 други области, в които не живеят арменци). Поде етническо прочистване в областите, изселвайки близо 1 милион азербайджанци (в това число повече от 250 хиляди азербайджанци, които бяха принудени да напуснат Армения, където семействата им живеят от векове) от домовете им.

Нагорни Карабах е област, която, според международната общност, в това число и стратегическия партньор на Азербайджан - България, е част от територията на Азербайджан. Международната общност постоянно и най-категорично изразява своето съжаление за използването на военна сила срещу Азербайджан и окупацията на територии и това е отразено в резолюциите на ООН 822 (1993), 853 (1993), 874 (1993) and 884 (1993). По този начин отхвърля агресивните действия срещу суверенитета и териториалната цялост на Азербайджан и отказва да признае за легитимни действията, довели до тази ситуация.

4. Що се отнася до разстоянието между Баку и Лондон, което британските фенове на двата клуба от Висшата лига трябваше да преодолеят, за да се насладят на финала, трябва да отбележим, че, когато решението беше взето от президента на УЕФА, никой нямаше как да знае, че двата отбора ще са от Англия. Като европейска страна Азербайджан е член на УЕФА от 1994 г. и всички трябва да се съгласим, че футболът трябва да се развива навсякъде и всички фенове са еднакво важни. Тази година сме горди, че честваме 101-ата година на основаването на Азербайджанската демократична република, а също така през 1918 г. дадохме повече права на глас на жените, още преди редица европейски страни.

Не можем да приемем твърденията, че да пътуваш до Азербайджан от Великобритания е трудно, тъй като има директен полет между Баку и Лондон на "Азербайджан Еърлайнс", който осигурява удобно и безопасно пътуване и пристигане в най-голямото 5-звездно летище в Кавказ. Налични са и различни опции за трансфер за удобство на туристите. И все пак имаше знаци, че някои европейски авиокомпании са използвали възможността да спечелят пари и да вдигнат цените за полетите, за което моята страна няма как да бъде обвинявана. По-голямата изненада беше да чуя за разстоянието от българските медии, тъй като българските фенове имат шанс да пътуват до Баку, директно от София за само 3 часа с азербайджанска компания на ниски цени.

На 29 май 2019 г. "Челси" спечели Лига Европа в Баку. На следващия ден президентът на УЕФА Чеферин потвърди, че централата "няма да размисли за определянето на домакини на Евро 2020". Заедно с другите 12 града-домакини за следващия турнир, Азербайджан ще приветства 3 мача от групата и 1 четвъртфинал и още веднъж ще посрещне футболни привърженици от целия свят, в това число и от България, в красивата столица Баку - най-големия град в Кавказ"

AZM056619 by btvnovinite on Scribd