на живо

Постоянство, което се отплаща: Тайбе Юсеин (ВИДЕО)

Или как се сбъдва една 10-годишна мечта

Търпението е едно от най-ценните качества, с които човек трябва да се въоръжи. Именно това превръща боркинята Тайбе Юсеин в шампион.

Тя е момиче, при което нищо не се получава веднага. Родена в разградското село Мъдрево преди 27 години, първата й страст е бадминтонът. Родителите й я записват на спорта с перце, когато е в първи клас. Година по-късно обаче Тайбе стъпва на тепиха и така и не го напуска. Развитието й е шеметно и скоро става част от националния отбор.

Първото голямо отличие идва през 2006 година – бронз от европейското за кадетки в Истанбул. Медалите валят един след друг, но златото при жените постоянно се изплъзва от ръцете й.

Въпреки големите очаквания, Тайбе отпада рано на олимпийските игри в Рио през 2016 година. И разочарованието почти я пречупва.

Тя спира с борбата за няколко месеца, преди настоящият треньор на националния отбор - Петър Касабов, да я върне в залата.

2018-а е годината, в която всички усилия се отплащат, а съдбата компенсира липсата на късмет в миналото.

След десетки сребърни и бронзови медали от големи форуми, Тайбе прави най-големия си подарък за 27-ия си рожден ден. Завоюва първата си европейска титла навръх своя личен празник. 

Това обаче далеч не е всичко. Кулминацията идва на 25 октомври. След 10-годишно търпеливо чакане, тя стъпва на световния връх. Превръща се в първата българка с подобно постижение след легендарната Станка Златева. 

Секунди след успеха си, златната медалистка споделя:

"Чувствам се прекрасно. Просто сбъднах една моя мечта. Мисля, че чаках тази титла 10 години. При нас е малко трудно отказването, като започнеш веднъж. Това разочарование исках да го махна. Вярвах в себе си, тренирах и го постигнах", споделя световната шампионка.

Славният път и успехите за Тайбе Юсеин не свършват. Те тепърва предстоят.