на живо

Повече от половината японци искат отмяна на Олимпийските игри в страната

Най-важният спортен форум на планетата вече беше отложен с година

Getty Images

Близо 60% от населението на Япония не иска в страната да се провеждат олимпийски игри. Проучването е на агенция "Yomiuri Shimbun" и е проведено през изминалия уикенд (8-9 май).

32-ите летни олимпийски игри трябваше да се проведат в Токио през 2020 г., но бяха отложени с 12 месеца заради пандемията от коронавирус. Новата дата за откриването е 23 юли 2021 г.

Снимка: Getty Images

Местните обаче не са оптимисти, че такъв голям спортен форум трябва да се състои най-вече заради коронавируса. Те се страхуват от разпределение на заразата при пристигане на спортисти, зрители и делегации.

Останалите 40% от анкетираните приемат провеждането на Игрите, но при стриктни правила и дори само, ако по трибуните на съоръженията няма публика.

От Международния олимпийски комитет бяха категорични, че форумът ще се състои и няма причини за притеснение. По последни информации, спортните събития няма да могат да бъдат наблюдавани от фенове, пристигнали дни преди тях, а само от местните жители. При това от Комитета определиха като успешни организираните квалификации.

Отмяната на Олимпийските игри би била последвана от огромни парични загуби за страната, както и за спонсорите. Евентуалната сума е над 23 млрд. долара.