на живо

Познат сценарий: феновете гонят собственика

Бунтовете на привържениците неизменно водят до трусове в "Левски"

Lap.bg

Привържениците на "Левски" често наричат любимия си тим с прозвището "Отбора на народа". Не е изненада, че именно техни действия стоят зад промените в собствеността в последните години. Продиктувано от смята на ръководен фактор или треньор или просто от неспазване на дадено обещание, недоволството на "сините" фенове се превръща в основна движеща сила при смяната на собствеността на клуба.

Тодор Батков

Снимка: БГНЕС

Адвокатът получава мажоритарния пакет акции през 2004 г. от бизнесмена Майкъл Чорни, който е изгонен от България. Батков е собственик на "Левски" до 2015 г., когато прехвърля акциите си на Иво Тонев, Николай Иванов и Александър Ангелов. 75% от акциите са за тримата бизнесмени, 15% - за Националния клуб на привържениците и Тръст „Синя България”. Батков твърди, че за 16 години в клуба е инвестирал 44 и 45 млн. лева. По време на неговото управление "Левски" постига пробив в европейските клубни турнири - четвъртфинал в Лига Европа и участие в груповата фаза на Шампионската лига.

Акциите на адвоката са на стойност 28 млн. лева. Той обаче ги предоставя безвъзмездно на новите собственици. 

Феновете приветстваха смяната. Отношенията им с Батков охладняха, след като бяха сменени Наско Сираков и Станимир Стоилов през 2008 г. От тогава собственикът беше в немилост, а отношенията му с привържениците не се затоплиха. Те дори стартираха кампания „Батков вън от „Левски”!”

Иво Тонев, Александър Ангелов, Николай Иванов

Снимка: БГНЕС

Взимат безвъзмездно акциите от Батков на Общо събрание през 2015 г.. Обявяват за приоритет реконструкцията на стадиона и изграждането на Сектор "А", който е съборен година по-рано. Тонев, който дълги години е бил председател на Управителния съвет, твърди, че дружеството има задължения, но клубът е финансово стабилен.

На феновете са предоставени 10% от акциите, останалите са разделени между тримата собственици. През 2016 г. е открит Сектор „А”, а собствениците обещава, че до края на годината той ще бъде оборудван с козирка.

През май 2016 г. от поста старши треньор на клуба е освободен Стойчо Стоев. Феновете, в лицето на НКП и Тръст „Синя България”, многократно чрез декларации настояват за обяснение на действията на сините шефове. Иво Тонев подава оставка като член на Управителния съвет на тима, като е заменен от Николай Иванов.

Обещанията на тримата нови собственици за солиден бюджет, голям брой спонсори и шампионски титли обаче не се сбъдват. „Левски” не може да се справи с конкуренцията на „Лудогорец” в първенството. Козирка над новия сектор също няма. Това предизвиква остри реакции от страна на феновете и към това ръководство.

Спас Русев

Снимка: Lap.bg

Бизнесменът и собственик на една от телекомуникационните компании у нас получава безвъзмездно мажоритарния пакет акции от Тонев, Ангелов и Иванов на 30 август 2016 г. В първото си изявление пред „сините” акционери той заяви, че няма да бъде под светлините на прожекторите. Обеща обаче „Левски” да бъде шампион, а селекцията в клуба да отговаря на това желание. Русев не пропусна да заяви, че козирка над новата трибуна ще има.

Месеци след тези думи, той обаче се оправда, че подобен проект би бил бреме за клуба, като не пропусна да отправи критики към бившите собственици, под чийто контрол беше построен Сектор „А”.

Русев се обяви за кардинални промени в ръководството на „Левски”. От Управителния съвет бяха отстранени феновете и организациите на привържениците, които имаха глас при взимането на решения в клуба.

Това разгневи привържениците на „сините”. Русев все пак осъществи сключването на спонсорски договор, за сметка на името на стадион „Георги Аспарухов”, което не подобри отношенията му с феновете.

Началото на сезона беше белязано от напускането на един от любимите треньори на „синята” публика – Люпко Петрович, който подсказа за финансови проблеми в тима и конфликт с ръководството.

Русев пък предостави част от акциите си на спортния директор в клуба – Даниел Боримиров. Тази негова стъпка не умилостиви феновете, които напуснаха последното общо събрание на „Левски” с думите „Това е фарс”. Часове след това Националният клуб на привържениците също обяви, че спира отношенията си с ръководството.

Решението на Спас Русев да предостави именно на феновете своите акции дойде в отговор на действията им, въпреки че многократно другите шефове в клуба заявяваха, че до подобен сценарии няма как да се стигне.