на живо

Правилото, което никой не спазва (СНИМКИ)

Вратарите масово излизат пред голлинията при дузпите на Мондиал 2018

Регламентът във футбола e смятан за неприкосновен. С въвеждането на ВАР неговото заобикаляне вече изглежда почти невъзможно. И въпреки това едно конкретно правило е масово нарушавано. Включително и по време на световното първенство в Русия.

Всеки футболен фен знае, че вратарите нямат право да излизат пред голлинията при изпълнение на дузпа. Игор Акинфеев (Русия), Каспер Шмайхел (Дания)Даниел Субашич (Хърватия) и Давид де Хеа (Испания) обаче непрекъснато правеха точно това време на драматичните 1/8-финали от неделя.

Парадоксално, но никой не реагира на очевидното нарушение. Нито главните рефери, нито техните асистенти (намиращи се само на няколко метра от ситуацията), нито видео арбитрите. Бърза справка с регламента показва, че "вратарите са длъжни да останат на голлинията до момента на удара от нападателя".

По време на дузпите, решили дуелите Испания - Русия и Хърватия - Дания, вратарите погазиха това правило в 15 от общо 19 случая!

Всъщност Субашич и Шмайхел не спазиха разпоредбите нито веднъж. Хърватинът се превърна в едва вторият страж в историята на световните първенства, спасил цели три наказателни удара.

Напускането на голлинията без съмнение облагодетелства вратаря, тъй като намалява ъгъла и чувствително усложнява задачата пред нападателите. Всъщност Субашич направи преждевременна крачка напред още в продълженията, когато спаси удара от бялата точка на Лука Модрич.

Трябва да се отбележи, че най-съвестен сред колегите си се окоаза Де Хеа, който наруши правилото само веднъж.

Наскоро при подобна ситуация по време на световното първенство за юноши до 17 години ирландският вратар Джими Коркорън бе изгонен заради същото провинение. Той направи впечатляващо спасяване на петата дузпа в двубоя срещу Холандия и запази надеждите на тима си. Реферът обаче му показа втори жълт и съответно червен картон.