на живо

Преди 30 години: Тиранозавър, "Семейство Симпсън", Горбачов и "Ливърпул" шампион

Какво се случи, когато мърсисайдци триумфираха за последно във Висшата лига

30 години! Чакането за феновете на "Ливърпул" приключи! Тимът отново е шампион на английската футболна Висша лига!

И по някаква ирония на съдбата, мърсисайдци отново триумфират, когато в света всичко е обърнато с краката нагоре. Първенството беше прекъснато през март заради пандемията от коронавирус, Юрген Клоп и момчетата му чакаха вкъщи, след това поетапно започнаха тренировки, тестваха се всяка седмица. И накрая... Спечелиха титлата си, докато гледаха как "Челси" побеждава прекия им конкурент "Манчестър Сити" с 2:1.

Всъщност и при последната титла на "Ливърпул", през 1990 г. светът преживяваше своеобразен катарзис!

Успехът на мърсисайдци тогава вървеше с политически промени в Европа, научни открития, първи епизод на емблематични кино и телевизионни поредици, природни катаклизми и... Бон Джоуви.

Политическите промени в Европа започнаха още в края на 1989 г. Тогава беше обявено премахването на ограниченията на пътуванията между Източен и Западен Берлин. Година по-късно започна официалното събаряне на Берлинската стена. Днес от нея са запазени само отделни части, които привличат туристи.

Всъщност цяла Източна Европа се променя. У нас се провежда Седмото Велико Народно събрание. Приета е нова Конституция, ново държавно устройство и принципът на разделение на властите. 

Михаил Горбачов - генерален секретар на ЦК на КПСС и председател на Президиума на Върховния съвет на СССР, а от 1990 г. президент на Съюза, печели Нобелова награда за мир. Причината са усилията му за намаляване на напрежението по време на Студената война. 

Снимка: Getty Images

Борецът за човешки права Нелсън Мандела е освободен от затвора, след като прекара 27 години в килия заради разбиранията си за равенство между хората.

Светът обаче продължава да се върти, а на Острова вече потриват ръце, че ще могат да стигат до Европа и с автомобили. Строи се тунелът под прохода Ла Манш. През 1990 г. копаещите от страна на Франция и на Великобритания най-накрая се срещат под водата.

В САЩ пък е открит един от най-добре запазените скелети на тиранозавър. Ще трябва да почакаме още 2 години, за да гледаме "Джурасик парк".

Снимка: Getty Images

Но пък точно през 1990 г. стартира едно събитие в телевизионните сериали. Те са анимационни, жълти и не много подходящи за деца. Първият епизод на "Семейство Симпсън" е излъчен в САЩ.

Няма как да не споменем и един друг филм - "Сам вкъщи". Първите приключения на Кевин гледахме преди 30 години. 

В музикалните класации пък властва Джон Бон Джоуви с песента "Blaze Of Glory".

Както и "Ванила Айс" с емблематичната "Ice Ice Baby".

И на този фон, "Ливърпул" става шампион за 18 пъти!

Тагове:

ливърпул