на живо

Преди мач 500: Триковете на най-опитния футболен съдия в Англия

Майк Дийн ще бъде първият с такова постижение в английския елит

Getty Images

Може да не сте чували често името му, но той играе съществена роля на футболния терен. И именно в това се крие неговото дълголетие и професионализъм!

Майк Дийн е на път да запише изключително постижение! В 17:00 ч. днес (18 януари) той трябва да даде първия съдийски сигнал в мача между "Арсенал" и "Шефийлд Юнайтед" и по този начин да се превърне в първия футболен рефер в Англия с 500 мача във Висшата лига.

Снимка: Getty Images

Дийн е на 51 години, роден е в Уиръл, близо до Ливърпул. Занимава се с футболно съдийство от 1985 г. насам, а в най-високото ниво на английския футбол свири от 2000 г. Може да заявим, че в тази професия за него тайни няма! А причината е, че... обича работата си.

"Това е един дар, който продължавам да получавам, благодарение на футболните фенове. Никога не съм бил "робот" на терена. Опитвам се да обяснявам решенията си. Когато футболистите ме попитат, винаги мога да им кажа защо съм решил нещо. Комуникацията е много важна в тези моменти", заявява Дийн пред "Дейли Мейл".

Снимка: Getty Images

"Самите футболисти отговарят на начина, по който се отнасяш към тях. През годините съм си заслужил уважението им", споделя една от тайните си реферът.

Той не се притеснява от критики и подмятания в интернет, въпреки че с такъв опит зад гърба си Дийн не еднократно е попадал в компилации със забавни моменти. 

Понякога Джон Тери се опитва да му "открадне" червения картон.

Друг път крие топката в тениската си.

Или пък го нападат... сапунени мехури.

Според реферът най-трудно до момента се е оправял с легендарния бивш мениджър на "Манчестър Юнайтед" - сър Алекс Фъргюсън.

На стадиона днес, за да отбележат паметния мач 500 в кариерата му, ще присъстват съпругата му Карма, голямата му дъщеря Зара и внукът му. А малката му дъщеря има по-важна задача - да следи развитието в мача между "Транмиър" и "Ипсуич" в по-долното ниво на английския футбол.

Това не е изненадващо, тъй като цялото семейство Дийн са големи почитатели на "Роувърс". А кой може да забрави тази радост на Майк при победата, която прати отбора в по-горна дивизия.