на живо

Предложения за нови мерки: Без аматьорски спорт в залите и само със "зелен" паспорт по стадионите

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев е изпратил предложенията си до министъра на здравеопазването

Reuters

Покачването на заболеваемостта от коронавирус налага нови мерки и за спортните събития у нас. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев вече е изпратил своите предложения до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, а те включват затягане на контрола и дори отмяна на събития. 

Според предложенията на Кунчев, в залите ще могат да се провеждат само спортни събития с професионален характер, но без публика. 

На открито пък мачовете ще се провеждат без зрители или при 50% заетост, но само, ако присъстващите имат "зелен паспорт" - документ за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат.

Снимка: Lap.bg

"Преустановяване провеждането на закрито на мачове и други спортни събития. Изключения се допуска само спрямо провеждането на професионални спортни събития на закрито, но без публика. Провеждането на мачове и спортни състезания на открито се осъществява без публика. Алтернативен вариант е допускането на публика на открито до 50% от капацитета на съответния стадион/спортна зала само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт", се казва в предложенията на Кунчев.

Ограничения се предвиждат и при ползване на фитнеси, спортни зали и плувни басейни.

"Преустановяване на групови посещения във фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове. Допуска се само индивидуалното ползване на посочените по-горе обекти при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Алтернативен вариант е допускането на групови посещения и заетост до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала", е предложението на главния държавен здравен инспектор.

Снимка: Lap.bg

Тези мерки все още не са в сила. Очаква се те да бъдат обсъдени и в близките дни да стане ясно кои от тях ще бъдат приети. В момента на спортни събития може да присъстват зрители, които заемат 50% от капацитета на съоръженията, носят маски и спазват дистанция от 2 м. 

Снимка: Lap.bg