на живо

Представители на МОК искат среща очи в очи с Пън Шуай

Тя трябва да се случи по време на зимните олимпийски игри в Пекин

OLYMPICS

Представители на Международния олимпийски комитет настояват за лична среща с китайската тенисистка Пън Шуай. Тя трябва да се случи по време на зимните олимпийски игри, които стартират на 4 февруари, а двете страни са влезли в контакт и преговарят кога ще бъде осъществена. 

Бившата номер 1 в света на двойки публикува в края на 2021 г. изявление в китайската социална мрежа "Уейбо", в което разказа как през 2018 г. Чжан Гаоли, който е бивш член на "Постоянната комисия на Политбюро", я принудил да имат интимни взаимоотношения. Шуай обаче твърди, че няма доказателства за думите си. Малко по-късно профилът ѝ беше блокиран, а в кратки изявления пред китайски медии тя отрече да е твърдяла, че е жертва на насилие. 

Снимка: Getty Images

В процеса на изясняване на ситуацията се включиха и от МОК. Председателят Томас Бах проведе видео разговор с нея, а Шуай отрече да е била репресирана от местната власт. Това обаче не успокои света на спорта и кампанията за издирване на тенисистката продължава. 

От олимпийската организация заявиха, че продължават да поддържат връзка с китайката. Тя е заявила, че ще следи с интерес зимните олимпийски игри и ще стиска палци за представителите на домакините. За последно двете страни са били в контакт преди седмица, се казва в позицията на МОК пред "Франс Прес".

Снимка: Twitter