на живо

Прекратиха делото за корупция срещу Франц Бекенбауер

Изтече давността на процеса

Getty Images

Делото за корупция срещу германската футболна легенда Франц Бекенбауер завърши без присъда. Процесът, провеждащ се в Швейцария, бе прекъснат заради пандемията от коронавирус и няма да приключи, тъй като изтече 5-годишната му давност.

Бекенбауер бе сред четиримата разследвани относно корупционни практики при избирането на Германия за домакин на световното първенство по футбол през 2006 година.

74-годишният Бекенбауер, който има световна титла като играч през 1974-а и такава като треньор през 1990-а, отрече всички обвинения.

Световната футболна федерация (ФИФА) коментира накратко "дълбокото си разочарование, че делото е прекратено".

"Фактът, че случаят приключва без резултат, е много притеснителен не само за футбола, но и за администрацията в Швейцария", обяви ФИФА.

В Швейцария максималният срок за водене на наказателно производство за измама е 15 години. Тъй като случаят е от 2005 г., швейцарските съдилища вече не могат да се произнесат.

Кайзера бе начело на Организационния комитет на мондиала през 2006 г. Той бе обвинен в две плащания на стойност около 10 милиона евро към бившия изпълнителен директор на ФИФА Мохамед бин Хаммам през 2005 г.

През октомври 2015-а легендарният защитник заяви, че "не е давал пари на никого, за да купи гласове".

За домакинството на световното през 2006 г. Германия победи ЮАР с 12-11 гласа.

bTV призовава: останете си вкъщи!