на живо

Преврат в щангите: Бизнесмен замени Неделчо Колев начело на федерацията

Ариф Маджид спечели с 24 гласа срещу 6 въздържал се

Преврат в щангите: Бизнесмен замени Неделчо Колев начело на федерацията

Българската федерация по вдигане на тежести има нов президент. Неговото име е Ариф Маджид. Той заменя на поста Неделчо Колев, който ръководи този спорт у нас в последните 10 години. 

Ариф Маджид беше избран с 24 гласа на конгреса, който се проведе в хотел "Диана". 6 от клубовете гласувах "Въздържал се". 

Снимка: Facebook

Според Колев, своеобразният преврат е организиран от  настоящия треньор на националния отбор Иван Иванов и генералния секретар Димитър Димитров и именно те са лобирали за избирането на новия президент.

Колев, който бронзов медалист от олимпийските игри в Москва 1980 г., двукратен световен и двукратен европейски шампион, започна първия си мандат през 2011 г. 

Снимка: bTV

Вдигането на тежести е един от най-успешните български спортове, но в последните години той беше белязан от няколко допинг скандала. Най-големият избухна през март 2015 г., когато по време на внезапен допинг тест бе открито наличието на анаболния стероид "станозолол" в пробите на 11 български щангисти от националните отбори. По-късно три независими проверки в авторитетни лаборатории, сред които тези в Хамбург и в Кьолн доказаха, че причината е замърсена партида на хранителната добавка "трайбест". Въпреки това на родните щангисти им беше забранено да участват на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

Преди месец националният тим се върна от европейско първенство със 7 медала - 3 златни, 3 сребърни и 1 бронзов. 

Снимка: bTV

През 2019 г. носителят на три световни и три европейски титли Антон Коджабашев обвини Колев, че ръководството на федерацията успява да стои на власт по нечестен начин, с помощта на клубове-фантоми, които не развиват никаква дейност и съществуват само на документи.

При избирането си за президент днес (28 май) Маджид заяви, че като любител на този спорт ще се опита да привлече нови спонсори и да увеличи бюджета на федерацията и със собствени средства.

Новият шеф на Българската федерация по вдигане на тежести е сириец и е син на бизнесмена Заки Маджид, който притежава франчайза на американската верига за бързо хранене.