на живо

Президент и двама министри в словесна престрелка след скандала с БФС

Според държавния глава искането за оставка на Борислав Михайлов е груба и недопустима намеса

Президент и двама министри в словесна престрелка заради скандала с Българския футболен съюз. Румен Радев заяви, че държавата се е намесила по груб и недопустим начин, искайки оставката на Борислав Михайлов. И обяви, че е крайно неприятно страната ни, спасила 50 хиляди евреи по време на Холокоста, да бъде олицетворявана с расизъм.

На свой ред военният и спортният министър опонираха на държавния глава.

Според Радев искането на оставка по този повод на президента на футболния съюз е бягство от отговорност на хората, които по закон носят такава: "Футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото е управлението на държавата, такова е и управлението на българския футбол и вчерашните действия са блестящо доказателство за това. За мен е безпрецедентно държавата да се намесва по груб и недопустим начин, както са изискванията на ФИФА и УЕФА, както се случва и с други институции в държавата".

Снимка: Lap.bg

Държавният глава допълни, че нито една федерация няма охранителни или разследващи функции и не носи отговорност за поведенето на феновете.

Критиките на президента предизвикаха остра реакция от вицепремиера Красимир Каракачанов: "Като заяждане, как да го коментирам, освен като заяждане? Когато беше правителството на Сергей Станишев, много хубав ли беше футболът? При Орешарски по-хубав ли беше? Започнем ли да вкарваме във футбола политика и да се драпаме на тази основа... не е добре"

В статус в социалните мрежи министърът на спорта Красен Кралев обвини президента в некомпетентност. Кралев апелира да бъдат оставени на спокойствие специализираните органи, за да си свършат работата и да бъдат оповестени пред обществото конкретни данни и факти по футболния скандал.

Междувременно първият вицепрезидент на БФС Йордан Лечков изрази пред bTV предположението, че Изпълкомът няма да приеме оставката на Михайлов в петък.

Снимка: Lap.bg

Тагове: