на живо

Президентът на Аржентина обяви тридневен национален траур

Страната скърби за футболната легенда Диего Марадона

Президентът на Аржентина Алберто Фернандес обяви тридневен национален траур. Страната потъна в скръб след смъртта на футболната легенда Диего Армандо Марадона, който почина на 60-годишна възраст след сърдечен удар.

"Ти ни качи върху покрива на света. Ти ни направи горди и ни научи какво значи истинско щастие. Ти просто ще останеш завинаги най-великия за всички времена. Благодарим ти, че съществуваше, Диего. Ще ни липсваш до края на дните ни.", написа Фернандес в социалната мрежа "Туитър".

Новината за кончината на Марадона потопи в сълзи всички, обичащи футбола. Дон Диего се превърна в идол на милиони и завинаги ще има специално място в техните сърца.

Кариерата му започна от "Аржентинос Хуниорс" и продължи в гранда "Бока Хуниорс". Впоследствие - на 1 юли 1982 г., бе представен като играч на "Барселона". След два сезона на "Камп Ноу" премина в италианския "Наполи". И до ден днешен в Неапол Марадона е футболен бог. С "адзурите" той стана шампион на страната през 1989 и 1990 г., грабна и една Купа на Италия (1987 г.), както и една Суперкупа (1990 г.). Легендата изведе "Наполи" и до триумф в турнира за Купата на УЕФА през 1989 г.

Последваха периоди в испанския "Севиля", родния отбор на Лионел Меси - "Нюелс Олд Бойс", и завръщане в "Бока".

Връх в кариерата на Марадона обаче остава световната титла в Мексико през 1986 г., когато геният изведе страната си до върха, не и без помощта на Божията ръка.