на живо

Президентът на ФИФА обвинен в корупция

В Турция извадиха документи, които уличават Джани Инфантино

Огромен скандал се разрази около президента на ФИФА Джани Инфантино. Швейцарецът от италиански произход с встъпването си обеща пълна прозрачност и скъсване с престъпните практики на предшественика си Сеп Блатер, но явно върви по неговите стъпки.

В Турция вчера извадиха документите по кореспонденция между УЕФА и местната федерация от 2011-а, когато Джани бе генерален секретар на европейската централа. Той е позволил на "Фенербахче" да му се размине и да не бъде изхвърлен от елита, след като гръмна скандалът с уредени мачове, засегнал 36 футболисти и съдии.

Грандът спечели титлата по голова разлика пред "Трабзонспор", а клубът от Черноморието заведе куп дела пред Спортния арбитражен съд и УЕФА. Централата в Нион изхвърли "Фенербахче" за 2 сезона от евротурнирите, но година по-късно санкцията бе отменена и реално най-популярният тим в Турция не игра в Европа само година. И не бе пратен в Трета лига, както повелява правилникът на УЕФА за доказана корупция и уреждане на мачове, след като не е дал категорична позиция, че такива няма.

Именно Инфантино е водил кореспонденцията с Мехмет Айдънлър, тогава президент на местната федерация. Той в момента е в затвора. Според "Трабзонспор", който след публикуването на писмата се готви да заведе ново дело, бившият генсек на УЕФА и настоящ президент на ФИФА е взел немалка сума, за да позволи компромиса.

Тагове: