на живо

Президентът на ФИФА помогнал на "Сити" и ПСЖ да заобиколят финансовия феърплей

Инфантино гарантирал, че двата клуба няма да са наказани, въпреки големия дефицит

Настоящият президент на ФИФА Джани Инфантино е помагал на "Манчестър Сити" и "Пари Сен Жермен" да заобиколят правилата за финансовия феърплей и е предотвратил големи загуби и наказания за двата клуба.

Това твърди германското издание "Шпигел", позовавайки се на документи, предоставени от "Футбол Лийкс". 

Докато е бил генерален секретар на УЕФА през 2014 г. Инфантино е помогнал за подписване на тайно споразумение между двата клуба и централата, въпреки големия дефицит, който би им донесъл огромни наказания. За този период "Сити" са били "назад" със 188 млн. евро, докато ПСЖ за регистрирали загуба от 218 млн. евро при позволена загуба от 45 млн. евро.

Тези загуби са покривани от огромните инвестиции от страна на бизнесмени от Близкия изток, който влагат огромни суми във футболните клубове. 

Инфантино се е намесил в работата на комисията, която следи за спазване на финансовия феърплей през 2014 г., а загубите са "замаскирани" като спонсорски договори, твърдят от "Шпигел". Тогава и двата клуба са били заплашени от изхвърляне от евротурнирите.

От 2014 г. насам двата отбора са похарчили общо 1 млрд. евро за привличане на играчи, като в ПСЖ осъществиха и най-скъпата сделка в историята на европейския футбол, привличайки Неймар от "Барселона" за 222 млн. евро.

Инфантино бе избран за президент на ФИФА през 2016 г., след като наследи дългогодишния шеф на централата Сеп Блатер, който бе обвинен в корупция.