на живо

Президентът на ФИФА защити видео помощта за съдиите

Джани Инфантино отговори на халфа на "Реал" Мадрид Лука Модрич

Getty Images

Президентът на ФИФА Джани Инфантино защити употребата на видео повторения в помощ на съдиите, съобщи Би Би Си.

Против нея се обявиха треньорът на „Реал“ Мадрид Зинедин Зидан, както и халфът на „белия балет“ Лука Модрич. Тя също така отнесе критики, но след това пък беше защитена от техническия директор на ФИФА Марко ван Бастен. 

"Ние допускаме грешки, но това е пътят към достигането до правилните решения", заяви Джани Инфантино.

Той отговори и на Лука Модрич, според който нововъведението отнема прекалено много време от една футболна среща.

Снимка: Getty Images

"Г-н Модрич може и да бъде доволен от системата, ако в някой друг случай отборът му спечели даден мач заради системата, дори и това да отнеме няколко секунди повече".

Видео помощта за съдиите беше използвана за първи път от унгарския рефер Виктор Касай. Във вторник той изгледа повторение преди да вземе решение по време на двубоя между колумбийския „Атлетико Насионал“ и японския „Кашима“ от Световното клубно първенство и въпреки помощта пак сбърка.

Снимка: Getty Images

"Дори и тези повторения да отнемат 30 секунди, 1 минута, - знаем, че определено нямаме такова време - ние трябва да помогнем на съдиите да вземат правилните решения, защото едно такова решение може да реши дори съдбата на световната титла.

Надявам се, че до световното първенство след 2 години ще усъвършенстваме системата така, че тя да не предизвиква неодобрение", заяви още Инфантино.