на живо

Президентът на Исландия се впусна във фенски забавления

Гудни Йоханесон отказа ВИП ложата и предпочете да изгледа четвъртфинала срещу Франция с агитката

theguardian.com

Новоизбраният президент на Исландия - Гудни Йоханесон, също не остана безразличен към футболната лудост, която завладя северната страна по време на европейското първенство във Франция.

Той пропътува разстоянието от Рейкявик до Париж, заедно със своите 10 000 поданици, за да подкрепи сензацията на турнира за четвъртфинала срещу Франция.

Неприсъщо за гост от неговия ранг, Йоханесон избра да се забавлява заедно с агитката на Исландия, вместо да се настани удобно във ВИП ложата на стадиона.

"Защо да седя във ВИП ложата и да пия шампанско, когато мога да направя това във всяка една точка на света? Не, аз ще съм на трибуната с нашите запалянковци и ще съм с фланелка на националния отбор на Исландия!", каза държавният глава преди срещата и спази своето обещание.

За жалост на исландските привърженици, домакините се наложиха с 5:2 и прекъснаха приказката на поданиците на Йоханесон, който бяха сред дебютантите на първенството. Загубата обаче не попречи за доброто прекарване на президента и цялата агитка.

48-годишният Гунди Йоханесон беше избран за държавен глава на островната държава преди месец и все още официално не е стъпил в длъжност. Преподавателят по история в Университета на Исландия спечели изборите с 39% от гласовете на избирателите, с което се превърна в най-младият президент в историята на страната.