на живо

Президентът на "Марица" не се яви в БФС. Дадоха го на прокуратурата

Преди дни Христо Христов заяви, че е дал пари на член на Изпълкома, за да манипулира резултат в мач

Президентът на "Марица" не се яви в БФС. Дадоха го на прокуратурата

Комисията по етика и феърплей към Българския футболен съюз е предоставила данни за Христо Христов - член на съвета на директорите на "Марица" и кандидат за президент на централата, на прокуратурата.

В края на юни Христов заяви, че преди две години е дал пари на член на Изпълнителния комитет към Българския футболен съюз, за да бъде манипулиран резултат от мач. След като развръзката на срещата не е била уговорената, средствата са му били върнати. Той уточни, че въпросният човек продължава да е част от Изпълкома.

Заради това беше викнат от Комисията на 2 юли, а след това на 9 юли. Той обаче не се яви на изслушването, а изпрати обясненията си в писмен вид.

"Христо Христов не се яви на заседанието. Чрез куриерска фирма по време на заседанието на комисията постъпи писмо от Христов. В писмото не се споменава никъде за действията му за уговорката на манипулативен мач и даване на подкуп на член на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз. Не се посочва и за коя среща са дадени предвидените парични средства и на кого са дадени. В писмото си Христов цитира общи фрази без никаква конкретика на лица и футболни срещи. Комисията разглежда подобни твърдения, неподкрепени с никакви доказателства, като уронване на престижа на Футболния съюз и неговите комисии. На Христов му бе дадена възможност два пъти да се яви пред Комисията и да аргументира своите твърдения. Комисията счита, че неявяването на Христов е опит за умишлено укриване на изнесените от него в средствата за масова информация твърдения. Комисията приема, че поведението му е неуважително и неетично. 

Предвид гореизложеното и наличието на елементи на извършено престъпление от общ характер, материалите ще бъдат изпратени днес (9 юли) на Софийска градска прокуратура. Комисията сезира Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз за вземане на отношение по изложените материали като член на съвета на директорите на "Марица", заяви председателят на Комисията ген. Васил Василев.

Той заяви, че, според него, Христов няма място в българския футбол. 

Василев уточни, че е разговарял и с членовете на Изпълкома. "В момента ние гадаем", заяви той.