на живо

Президентът на Токио 2020: Игрите няма да бъдат отменени!

По-малко от 100 дни до началото на най-чакания спортен форум

Reuters

Не се планира отменяне на олимпийските игри, заяви президентът на Токио 2020 Сейко Хашимото. Тя опита да разсее съмненията, появили се след изказване на генералния секретар на управляващата партия в Япония Тошихиро Никай. Той заяви, че Игрите може и да не се проведат през лятото, ако кризата с коронавируса в страната не бъде овладяна.

"Ние ще предприемем всички необходими мерки и ще продължим усилията си за безопасното провеждане на олимпийските игри в Токио", коментира Хашимото по време на пресконференция.

В сряда бяха отбелязани 100 дни до началото на най-чакания спортен форум, но междувременно Япония продължава да се бори с увеличаването на броя на заразените с COVID-19.

Снимка: Reuters

Нарастването на заболеваемостта накара правителството да приложи по-стриктни мерки в някои области.

Заради пандемията от коронавирус олимпийските игри в Токио бяха отложени с година. Те трябва да започнат на 23 юли 2021 г. От МОК бяха категорични, че до ново отлагане или отмяна няма да се стигне. Президентът на комитета Томас Бах препоръча на всички локални структури да ваксинират своите участници в Игрите.

Като част от мерките, на Игрите няма да бъдат допускани фенове от чужбина, тъй като организаторите са категорични, че не могат да бъдат гарант за здравето на привържениците, които искат да пристигнат в Япония и да гледат на живо най-важното спортно събитие в света.

С ограничаването на посетителите ще се осигурят "безопасни игри за всички участници", смятат организаторите.