на живо

Президентът на Токио 2020: Игрите ще се проведат независимо от ситуацията с COVID-19

Атлетите ще трябва да спазват строги мерки

Президентът на Токио 2020 Йоширо Мори вярва, че олимпийските игри в Япония това лято ще се състоят въпреки неясната ситуация около коронавируса. Организаторите работят в тясна връзка с Международния олимпийски комитет (МОК), за да гарантират провеждането на най-чакания спортен форум.

Нарастват спекулациите и тревогите, че Япония няма да може да приеме отложените преди година игри заради разпространението на COVID-19 в страната и по целия свят. Но Мори се опита да разсее всички съмнения.

"Ще проведем олимпийски игри независимо как се развива ситуацията с коронавируса", коментира Мори и добави, че фокусът трябва да бъде върху как, а не върху дали игрите в Токио ще се проведат, - "Трябва да помислим за нови начини за домакинство", категоричен е той.

Снимка: Reuters

Олимпийските игри трябваше да се състоят миналото лято, но заради пандемията бяха отложени с 12 месеца. Наскоро увеличеният брой на заболели в Япония доведе до строги мерки в страната, а това само даде ново поле за спекулации около провеждането на форума.

Мори е уверен, че олимпийските игри ще се състоят, но се очаква да има много строги правила за придвижване на атлетите и мерки за безопасност. Спортистите няма да могат да напускат олимпийското село освен за състезания. Те ще бъдат тествани за COVID-19 преди и след пристигането си в Япония, но няма да бъдат поставяни под карантина при кацането си в страната.

Снимка: Getty Images

Атлетите ще могат да се настанят в олимпийското село до 5 дни преди състезанието си, и трябва да напуснат веднага след края на участието им. Купоните и разходките са забранени.