на живо

Президентът на УЕФА: Направихме най-големите жертви, не може европейско без фенове

Александър Чеферин обясни взетите решения

Reuters

Президентът на УЕФА Александър Чеферин обясни взетите днес решения по време на видеоконференцията между 55-те членки на централата.

Заради коронавируса европейското първенство по футбол бе преместено с 12 месеца за лятото на 2021 г., а Шампионската лига и Лига Европа ще бъдат доиграни след разрешение на здравните власти, когато те преценят, че пандемията е овладяна.

"Управляваме спорт, от който много хора се издържат" – коментира Чеферин. - "А сега този спорт беше тръшнат на земята от невидим и бързо настъпващ съперник. В такива времена футболното общество трябва да демонстрира своята отговорност, единност, солидарност и алтруизъм. Здравето на феновете, играчите и останалите служители трябва да бъде приоритет и в този дух УЕФА предложи няколко варианта, за да може сезонът в различните турнири да завърши нормално. Горд съм от реакцията на моите колеги из цяла Европа. Налице беше готовност за работа в екип, като в същото време всеки осъзнаваше, че трябва да направи някакви отстъпки в името на най-добрия резултат.", каза Чеферин.

"УЕФА, като ръководен орган на европейския футбол, направи най-големите жертви. Преместването на Евро 2020 струва много на УЕФА, но ние ще направи всичко по силите си, за да не може това да се отрази на финансирането на програмите за развитие на женския футбол, за изграждането на терени и за цялостното развитие на играта във всичките ни 55 страни-членки. Водехме се от идеята, че не печалбата е най-важна."

"Футболът е мощна сила за вдигане на духа на обществото. Мисълта за европейско първенство без публика, за празни фен-зони, за изолирани по домовете им привърженици, е нещо, което ние не можем да приемем и то навръх 60-годишнината на надпреварата.", категоричен е президентът на УЕФА.

bTV призовава: останете си вкъщи!