на живо

Президентът Радев връчи българския флаг на олимпийската ни делегация (ВИДЕО)

До момента 40 спортисти са спечелили квоти за Токио

Президентът Радев връчи българския флаг на олимпийската ни делегация (ВИДЕО)

"През последните 18 месеца вие показахте какво означава спортен дух и воля за победа. Вие се превърнахте в пример за подражание".

Така президентът Румен Радев приветства олимпийците ни на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, на която присъстваха и служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов, и олимпийската ни шампионка Стефка Костадинова.  

Снимка: Ладислав Цветков

След химна президентът отправи приветствие към атлетите ни преди отпътуването им за Токио и официално връчи българския флаг на делегацията ни.

"За мен е огромно удоволствие да ви посрещна в президентската институция и да ви поздравя за извоюваните олимпийски квоти", започна речта си Радев.

"Всички знаем, че през последните 18 месеца спортът, олимпийското движение и вашата подготовка бяха подложени на невиждани досега предизвикателства, в които вие показахте какво означава спортен дух и воля за победа. Вие се превърнахте в пример за подражание не само за всички останали спортисти, но и за цялото общество", обърна се той към спортистите.

Снимка: Ладислав Цветков

"Пожелавам ви да развеете гордо българския трибагреник в Страната на изгряващото слънце", завърши президентът, след което връчи знамето на председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

"Моментът настъпи! Най-дългоочакваната олимпиада в Токио чука на вратата! Пожелавам ви да докажете себе си и най-накрая да чуем химна.", каза световната рекордьорка в скока на височина, като напомни, че за последно България спечели олимпийско злато през 2008 г. в Пекин. Тогава на върха на стълбичката се качи Румяна Нейкова.

Снимка: Ладислав Цветков

Игрите в Токио започват на 23 юли и ще продължат до 8 август. За момента България има 40 спечелени квоти, като се очакват още плувци и лекоатлети да си гарантират визи за Япония. Делегацията ни ще наброява 80 души.