на живо

Приеха Борис Гюдеров и Васил Симов във волейболната Зала на славата

Българите с подобно признание вече са трима

Двама българи бяха приети във волейболната Зала на славата в град Холиоук, щата Масачузетс, САЩ.

Борис Гюдеров и Васил Симов получиха посмъртно признание на официална церемония заедно с Йозеф Тесарж (Чехия), кубинката Мирка Франсия Васконселос, рускинята Валентина Огиенко и бразилецът Зе Марко Де Мело.

Така българите в Залата на славата на волейбола са вече трима. През 2007 г. с тази чест беше удостоен Димитър Златанов.

Гюдеров е приет в категория "Играчи". Той е капитан на българския национален отбор 17 поредни години и играе професионално 21 години. Помага на българския отбор да спечели бронзов медал на световните първенства през 1949 г. и 1952 г. Избран е в идеалния отбор на световното първенство през 1952 г. и става най-добър нападател в шампионата на планетата през 1956 г. Играе на пет европейски първенства.

Симов е новото попълнение в категорията "Треньори". Той състезава за българския национален отбор на четири световни и две европейски първенства Извежда като треньор женския национален отбор на България до бронзовите медали на олимпийските игри в Москва през 1980 г., както и до третото място на европейското първенство през 1979 г. в Париж и до титлата през 1981 г. в София. Като треньор извежда мъжкия национален отбор до бронзовите медали на европейското първенство в Берлин през 1983 г. Начело на ЦСКА печели с жените четири титли, а с мъжете – три.

За номинацията на двете големи родни легенди заслуга имат Българска федерация по волейбол, управата на град Перник, както и българинът Атанас Ваклинов, който живее в Америка и е бил състезател на Борис Гюдеров в "Миньор".