на живо

Премиерът на Япония: Ако не овладеем пандемията, няма да има олимпийски игри

Нови черни облаци над най-големия спортен форум

Reuters

Няма да бъде възможно Токио да приеме олимпийските игри догодина, ако пандемията от коронавирус не бъде овладяна, заяви министър-председателят на Япония Шиндзо Абе.

Международният олимпийски комитет (МОК) и японското правителство отложиха Игрите с 12 месеца заради разпространението на COVID-19. Откриването на ваксина изглежда няма да се случи скоро, а с това зачестиха и мненията за повторно отлагане на най-големия спортен форум. 

"Казвахме, че олимпийските и паралимпийските игри трябва да се проведат, така че спортистите и зрителите да могат да участват безопасно. Би било невъзможно това да се случи, освен ако пандемията от коронавирус не бъде овладяна", каза Абе.

"Когато погледнем това, с което се сблъскваме сега, трябва да се подготвим за продължителна битка срещу пандемията. Ще бъдем в тесен контакт с МОК, организационния комитет в Токио и властите в столицата", добави Абе.

Според премиера олимпийските игри "трябва да се проведат по начин, който показва, че светът е спечелил битката срещу коронавируса."

В противен случай ще бъде трудно да се проведат.

Заразени с коронавирус в Япония са 13 895 души, а 413 са починали.

bTV призовава: останете си вкъщи!