на живо

Призив през сълзи към МОК от Италия: Човешкият живот е по-скъп

43% от евентуалните участници все още не са спечелили квоти за Игрите

"Знам за договорите за милиарди, за застрахователните сделки. Знам всичко. Но човешкият живот е по-скъп от всичко това."

С тези думи в емоционално интервю за "Асошиейтед прес" бившият президент на Италианския олимпийски комитет (ИОК) Джовани Петручи призова Международния олимпийски комитет (МОК) да преосмисли позицията си относно провеждането на олимпийските игри през август.

„Не казвам, че съм против Игрите. Но да кажеш, че те ще се проведат, въпреки всичко, смятам за грешка в комуникацията,“ добавя Джовани, който изпълнява длъжността на президент на ИОК в продължение на 14 години.

Призивът му идва часове, след като от местния комитет потвърдиха, че засега церемонията по откриването на олимпийските игри ще се проведе по график – на 24 август.

„Не мисля, че съм единственият, който мисли по този начин. Другите просто не искат да го кажат,“ продължава Петручи, който в момента е председател на Италианската баскетболна федерация. „Не искам да атакувам МОК. Там има прекалено много хора, които познавам. Но не знам какво друго да кажа. Не искам да създавам противоречия. Но съм реалист. Погледнете лекарските бюлетини“

Повече от 140 000 са диагностицирани с коронавирус в 123 страни. Италия е най-засегната от разпространението на вируса държава в момента. Броят на заболелите и починалите се покачва ежедневно. В четвъртък (20 март) страната съобщи за рекордните 427 смъртни случая за денонощие, като общият брой достигна над 3400 – с около 150 повече от Китай, която е с около 20 пъти по-голямо население. Огнище на болестта има още в Испания, а в световен мащаб COVID-19 взе живота на над 10 000 души.

Спортистите, които се подготвят за олимпийските игри също изразяват притесненията си. Почти всички шампионати и квалификации за игрите са отложени, повечето за неопределен период от време. 43% от състезателите все още не са спечелили квота за Игрите. Според президента на Европейската федерация по плуване, Паоло Барели, окончателното решение дали Токио 2020 продължава по план, или не, трябва да бъде взето до средата на април.

„До 15 април някои от спортистите няма да са тренирали два месеца. А състезателите са като часовник. Трябва да тренират и да функционират по безпогрешен начин. На много от тях им предстои да преминат квалификация, така че трябва да тренират не само за нея, но и за олимпийските игри като цяло. Всяка дата след 15 април ще направи положението много сложно.“

Целият спорт в Италия беше спрян преди 11 дни, а страната е под карантина.