на живо

Продават на търг емблематична фланелка на Марадона

Парите ще отидат за благотворителност

Първата фланелка, с която Диего Армандо Марадона играе на световни финали, се продава на благотворителен търг. Става дума за тениската, която аржентинският гений носи на мача срещу Белгия, загубен с 0:1, на Мондиала в Испания през 1982 година.

На този шампионат Аржентина отпада във втората групова фаза на турнира, а Марадона, който тогава е само на 21 години, отбелязва два гола срещу Унгария. Четири години по-късно той извежда Аржентина до световната титла.

Емблематичната фланелка, която е с автограф на Дон Диего, е предадена за аукцион от аржентински журналист, който пък я получава от бившия селекционер на националния тим Сесар Луис Меноти. 

Стартовата цена е 65 хиляди долара, а към момента най-високото предложение е за повече от 70 хиляди. Очаква се екипът да бъде продаден за над 200 хиляди долара.

Диего Армандо Марадона почина през ноември 2020 г., няколко дни, след като стана на 60 години. Преди това считаният за един от най-добрите футболисти в историята беше опериран заради хематом в мозъка, а след това подложен на терапия за отказване от алкохол и наркотици.