на живо

Проектът за стадион на "Левски" - между "Парк де пренс" и търговски център във Филипините

Палмите притесниха привържениците на "сините"

Кандидат-инвеститорът във футболния "Левски" Джоузеф Диксън представи проекта си за нов стадион на клуба. На единствената си официална пресконференция преди няколко седмици  31-годишният британец заяви, че има намерение да инвестира над 200 млн. долара в "сините", като основният му фокус е изграждане на нов стадион на мястото на "Георги Аспарухов", който ще има и търговски център. 

Футболните привърженици, които следят темата забелязаха някои обезпокоителни неща във визуализацията на проекта.

Още в първите секунди на клипа се вижда, че до стадиона води път около който има... палми. Твърде нетипична растителност за София. 

И ако това може да се сметне за дребно недоглеждане, то изображението на близкия търговски център много напомня на проект за такъв във... Филипините. Той е изготвен през 2017 г. и е качен на популярна платформа за проекти за сгради. Дело е на потребител с име "Arildltr". 

В описанието той посочва, че е направил проекта за забавление и моли той да не бъде краден или поне да бъде посочен източникът. 

Самият евентуален нов стадион на "Левски" трябва да има капацитет 25 000 седящи места и да бъде покрит изцяло с козирка. "Ребрата" на фасадата му напомнят много за съоръжението на "Пари Сен Жермен" - "Парк де пренс". 

В същия сайт за инфраструктурни проекти съществува изглед на подобен стадион, за когото потребителят "Micael Quintela" твърди, че е базиран именно на стадиона в Париж и евентуалният му капацитет е 78 000 седящи места.

 

Във визуализацията на Диксън от вътрешността на стадиона не е включена актуалната емблема на "сините", а е използвана така наречената "Лопата", която беше на екипите на тима в периода 1998-2006 г.