на живо

Проклятието на световната клубна титла

Каква ли ще бъде 2017 година за "Реал" Мадрид?

Трофеят от световното клубно първенство рядко носи късмет на своя притежател. Достатъчно е да си спомним "Реал" Мадрид от сезон 2014/15. Стара истина в спорта е, че е по-лесно да се качиш на върха, отколкото да се задържиш на него.

Както вече стана дума, настоящият шампион "Реал" е отлично запознат с проклятието. През 2014 г. футболистите на Карло Анчелоти спечелиха Купата на краля, Шампионската лига, Суперкупата на УЕФА и световното клубно първенство.

Отборът обаче бе руини още през декември 2015 г., когато от "Сантяго Бернабеу" си тръгна Рафаел Бенитес. Ето какви резултати доведоха до назначаването на испанеца - 0:4 на "Висенте Калдерон", отпадане от Шампионската лига и изоставане с 6 точки в Ла Лига. Всичко това означаваше, че Анчелоти трябва да си тръгне - шокиращ край на приказката само няколко месеца след нейното начало. С идването на Бенитес ситуацията се влоши още повече.

През 2016 г. подобна участ застигна и "Барселона". Тимът на Луис Енрике постигна по-малко победи от "Реал", а вечният съперник спечели най-престижното отличие - Шампионската лига. Каталунците отпаднаха на четвъртфинал и не успяха да запишат победа в Ел Класико, макар че и двете издания в рамките на календарната година се играха на "Камп Ноу".

Пеп Гуардиола пое "Байерн" след требъл и това означаваше, че е невъзможно да подобри представянето спряво предходния сезон. Последвалото отпадане в полуфиналите на Шампионската лига след 0:5 срещу "Реал" обаче бе истински кошмар.

Прокобата тегне не само над европейските клубове. Въпреки че "Коринтианс" надви "Челси" във финала на световното клубно първенство, 2012 г. не донесе нищо добро на бразилския гранд - футболистите на успяха да дублират успеха си за Копа Либертадорес и завършиха десети в местното първенство.

След историческия требъл на "Интер" през сезон 2009/10 Жозе Моуриньо отстъпи мястото си на Рафа Бенитес. Испанският специалист спечели световното клубно първенство, но след това загуби скудетото и отпадна от "Шалке" в Шампионската лига.