на живо

Проучване на УЕФА: „Барселона” ще спечели Шампионската лига

През миналия сезон изследването позна шампиона – „Реал” Мадрид

Getty Images

Множество фактори сочат, че „Барселона” ще е новият носител на трофея от Шампионската лига според изследване на УЕФА.

Осминафиналите от надпреварата започват тази вечер, като шампионът от 2015 г. излиза в битка като гост на ПСЖ на „Парк де Пренс” в Париж. Двубоят ще бъде предаван пряко по bTV Action от 21:45 ч., а студиото преди него започва в 21:00 ч.

Според проучването този мач е преодолимо препятствие за играчите на Луис Енрике по пътя към финала в Кардиф на 3 юни.

Изследването на УЕФА миналата година успя да предугади шампиона – „Реал” Мадрид, който надви във финалата „Атлетико” Мадрид”.

Ето и факторите, според които каталунците ще са новите първенци в най-престижния клубен турнир:

Победители в групите

С изключение на „Интер” през 2011 г. всеки от последните 11 носители на трофея завърши първи в групата си в съответния сезон. "Барселона" успя да се справи с "Манчестър Сити" в тазгодишната групова фаза, оглавявайки трета група.

Защитата

Отбраната на шампиона не е нито изключително силна, нито изключително слаба, сочи историята. От 2003 г. първенец не е отборът, допуснал най-малко голове в груповата фаза. Ако това беше основният фактор за триумф, тази година „Атлетико” Мадрид и „Ювентус” са с най-добри предпоставки с по само 2 допуснати попадения. "Барселона" от своя страна има 4.

Снимка: Getty Images

Опитът

В този си формат Шампионската лига не е имала финалист, който достига елиминационната фаза за първи път. „Виляреал” бяха близо, губейки от „Арсенал” на полуфинал през 2006 г. Тази статистика не изглежда оптимистично що се отнася до шампиона на Англия и пълен дебютант „Лестър”.

Прецедент

Триумфът на „Челси” през 2012 г. е единственият път в последните 19 сезона, в който отбор печели за първи път Шампионската лига. Много участници в тазгодишните осминафинали преследват първия си трофей от надпреварата – „Арсенал”, „Атлетико” Мадрид, „Лестър”, „Байер” Леверкузен, „Манчестър” Сити, „Монако”, „Наполи”, ПСЖ и „Севиля”.