на живо

Провалената Италия преди 60 години: На вратата е Буфон

По ирония на съдбата Лоренцо е далечен роднина на Джанлуиджи

Сълзите на Джанлуиджи Буфон след историческия провал на Италия снощи трогнаха целия свят. "Скуадра адзура" завърши 0:0 с Швеция на "Сан Сиро" и ще пропусне световно първенство за първи път от 60 години.

Историческата справка обаче извади на бял свят любопитен детайл. Веднага след Мондиал 1958 в Швеция (!) - последния шампионат на планетата, преминал без италианците, на вратата на обновения отбор застава... Буфон. Лоренцо Буфон - братовчед на дядото на Джиджи.

По онова време е на 28 години. На тази възраст настоящият Буфон вече е ставал световен шампион и е записал повече от 100 мача с националната фланелка. А Лоренцо така и не успява да пробие в състава, въпреки че от почти 10 години е титуляр в "Милан" и е трикратен шампион на страната. В последния мач от квалификациите на световното през 1958 г. на вратата на Италия е Отавио Бугати от "Наполи". Тимът се нуждае дори от равенство, но губи с 1:2 от Северна Ирландия.

В онези години календарът е много по-разреден, отколкото днес. Кошмарното поражение от северноирландците идва през януари 1958 г. През март Бугати отново е на вратата - 2:3 срещу Австрия за Международната купа. Още в следващия двубой през ноември 1958 г. - треньорите гласуват доверие на Буфон. Срещата с Франция завършва 2:2, а Лоренцо се превръща в основен страж за световното в Чили през 1962 г.

Два от общо 17-те си мача той е сменен заради травми. На горната снимка съотборниците му го изнасят от терена със счупен нос в 55-ата минута на приятелския двубой с Англия през май 1961 г. Италия губи с 2:3.

В Чили Буфон пази в два от трите срещи в групата и не допуска нито едно попадение - 0:0 срещу ФРГ и 3:0 над Швейцария. Незнайно защо треньорският щаб залага на Карло Матреля срещу домакините. Италия отстъпва с 0:2, остава на трето място и отпада.

Мачът с Швейцария е последният за Буфон за родината му. След мондиала кариерата му тръгва надолу и три години по-късно той прекратява кариерата си. И макар че не печели нито един трофей за четирите си години в националния тим, той е смятан за един от най-добрите вратари в италианската история, а в началото на 60-те дори попада в звездния състав на ФИФА.

Днес Лоренцо Буфон е на 87 години, а след края на кариерата си работи като скаут за "Милан".