на живо

ПСЖ разби "Барселона" насред "Камп Ноу", Мбапе с исторически хеттрик (ВИДЕО)

Французите крачат към четвъртфиналите на Шампионската лига

Историческа вечер за "Пари Сен Жермен"! Френският първенец направи огромна крачка към четвъртфиналите на Шампионската лига, след като разби с 4:1 "Барселона" насред "Камп Ноу" в Каталуния.

"Барселона" поведе в 27' с гол на капитана Лионел Меси от спорна дузпа, отсъдена за нарушение срещу Френки Де Йонг, преди с хеттрик за тима на Маурисио Почетино да блесне Килиан Мбапе (32', 65' и 85'). Между втория и третия гол на Мбапе за ПСЖ се разписа и Мойс Кийн (70').

Снимка: Getty Images

Неудържимият Мбапе влезе в историята, превръщайки се в едва втория с три попадения в едно гостуване на "Барселона" в елиминациите на най-престижния клубен турнир. Преди него това е правил единствено великият Ференц Пушкаш с екипа на "Реал" Мадрид - в полуфиналите на Купата на европейските шампиони (КЕШ) през сезон 1959/60.

В ерата "Шампионска лига" хеттрик срещу "Барселона", освен Мбапе, са вкарвали само двама - Фаустино Асприля ("Нюкасъл") и Андрий Шевченко ("Динамо" Киев) през 1997 г.

Снимка: Getty Images

Разгромът тази вечер приближи "Пари Сен Жермен" към топ 8. Реваншът в Париж е насрочен за 10 март.

В "Барселона" вече мечтаят за обрат, подобен на паметния от 2017 г., също в осминафиналната фаза на турнира. Тогава французите разбиха испанския гранд с 4:0 у дома, но Меси и компания се наложиха драматично с 6:1 в ответния двубой на "Камп Ноу" и продължиха напред с общ резултат 6:5.

В основата на подвига бе Неймар, който сега е част от ПСЖ. Бразилецът пропусна днешния мач поради контузия, поставяща под въпрос и участието му в реванша.