на живо

Пуснаха Бартомеу от ареста

Срещу бившия президент на "Барселона" тече разследване за корупция

Бившият президент на "Барселона" Хосеп Мария Бартомеу и бившият му съветник Жауме Масферер са пуснати под гаранция от ареста, след като в понеделник бях задържани след акция на каталунската полиция във връзка с разследването относно скандала "БарсаГейт".

Бартомеу и неговият съветник Масферер ще бъдат изправени пред съда като заподозрени по дело, "открито през май 2020 година, свързано с лошо управление на собствеността и корупция в бизнеса". Отбелязва се, че и двамата задържани "са упражнили правото си да не дават показания и съдията е взел решение за тяхното временно освобождаване".

Обвиненията са факт след разследването, което започна още през февруари 2020 г. Твърди се, че каталунците са наели компанията I3 Ventures, която да защити репутацията на президента и да опетни имената на бивши и настоящи футболисти на клуба в социалните мрежи. Оказа се, че Бартомеу е разрешил плащането на кампанията да бъде 600% от пазарната стойност на услугата и така си е осигурил финансови дивиденти. Обикновено компании в тази сфера подписват договори за консултантски услуги в размер 120-150 хиляди евро, но договорът с "блаугранас" е за 980 хиляди евро.

58-годишният Бартомеу пое поста президент на "Барселона" през 2014-а и напусна през 2020 година. Под негово ръководство клубът стана победител в Шампионската лига и световното клубно първенство, по четири пъти "Барселона" спечели титлата и Купата на Испания, както и три пъти Суперкупата на страната.

Очаква се изборите за нов президент на клуба да се състоят на 7 март.